Bijgewerkt: 7 oktober 2022

Cultuurproject in het Amsterdamse Bos

Nieuws -> Cultuur

Bron: Provincie NH / Bostheater
01-02-2008

Door een subsidie van € 11.765,‐van de Provincie Noord-Holland worden jongeren van 3 scholen uit Amstelveen door middel van workshops en het maken van een eigen voorstelling in aanraking gebracht met theater- meldt de provincie NH in een bericht.

Drie maal zal de productie van de jongeren als voorprogramma van de reguliere theatervoorstelling in het Amsterdamse Bos te zien zijn. Het theatercollectief ‘Blonde Bizon’ en de stichting ‘Theater het Amsterdamse Bos’ werken samen.

Als basis dient de tekst ‘Zomergasten’ van Maxim Gorki. De provincie Noord-Holland geeft € 879.260,- voor cultuurprojecten in 2008.

Gorki Amstelveenweb
(Wikipedia - 2008)

Maxim Gorki


Zomergasten

De Russische titel van het stuk luidt Datchniki (Дачники 1905): bewoners van datcha’s – zomerhuisjes waarin de mensen uit de stad die het zich konden permitteren gedurende de zomermaanden woonden. Om de hitte en drukte van de stad te ontvluchten. Traditioneel een privilege van de adel, maar nadat in 1861 de horigheid was afgeschaft, pakten de kinderen van deze ongeschoolde, analfabete klasse, de uitdaging op waar de decadente verwende adel de neus voor ophaalde: ze gingen werken.

Ze werden ondernemer, advocaat, arts en zo ontstond in korte tijd een klasse van nieuwe rijken, die niets beters wisten te verzinnen dan met hun pas verworven rijkdom de leefstijl van de adel te imiteren. Ze gingen op muziekles, schreven gedichten en in de zomermaanden trokken ze naar het platteland , naar hun datcha’s. Maar de ondernemende, hardwerkende nieuwe rijken, waren niet gewend aan nietsdoen. Ze verveelden zich te pletter en de leegte van het bestaan staarde ze genadeloos in het gelaat.

Er hingen grote veranderingen in de lucht. Heel Rusland voelde aan het begin van de vorige eeuw de nadering van een enorme omwenteling. In het gezelschap van Zomergasten is de een doodsbang bij het idee van veranderingen, de ander wordt kwaad en sommigen verlangen hartstochtelijk naar een nieuw zinvol leven.

Tijdens de eindeloos lange zomeravonden ontaarden onschuldige conversaties over werk, kunst, vermaak steeds vaker in grimmige emotionele ruzies. Relaties gaan kapot, zakelijke schandalen komen aan het licht, overspel en dronkenschap zijn aan de orde van de dag.

Met genadeloze precisie en een subtiel gevoel voor humor schetst Gorki de personages. Maar ook met compassie voor de wanhopige leegte die hen kwelt.

De inhoud van het stuk is ruim honderd jaar na het schrijven ervan nog altijd – of alweer – ongelooflijk actueel en biedt talloze aanknopingspunten om in vormgeving en regie een vertaalslag te maken naar onze tijd.

Website: BostheaterAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.