Bijgewerkt: 18 augustus 2022

Cultuur verbindt samenleving

Nieuws -> P60

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
27-10-2011

Openingsweek. Najaar 2001. De populaire Nederlandse formatie Kane treedt op in een hagelnieuw en volgepakt poppodium P60. Het gebouw trilt letterlijk op zijn grondvesten. In de coulissen houdt de nieuwbakken directeur Gerard Lohuis zijn hart vast. Letterlijk alles piept en kraakt.

Het gebouw beweegt onheilspellend en de complete garderobe onder de dansvloer bezwijkt door een uitzinnig hossende menigte. „Het was de avond, dat er een ziel kwam in het poppodium," kijkt directeur Gerard Lohuis terug op een van de eerste grote concerten in de Amstelveense 'poptempel'. „Dat concert van Kane zal ik nooit vergeten.

We dachten dat het gebouw op instorten stond, maar een dag later stelden de architecten ons gerust. Het was net afgebouwd en het beton was nog niet uitgewerkt, alles moest zich nog zetten. Als er dan 700 man gaan staan springen, beweegt alles."

Lohuis zwaait nu ruim tien jaar de scepter over poppodium P60, dat inmiddels onder de naam 'podium voor pop, cultuur en media' door het leven gaat. Hij was betrokken bij de (moeizame en ingewikkelde) bouw tot aan de zeer recente uibouw van het podium (oefenruimtes, laad- en losruimte, lift). „Die uitbreiding kwam net op tijd, het was een noodzaak. Ik ben blij, dat de politiek dat inzag," zegt de sympathieke Lohuis, een netwerker pur-sang. Hij kan door een deur met zowat iedereen en dat is door de jaren heen een gouden eigenschap gebleken.

Lohuis Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Gerard Lohuis opent het jaarlijkse Moving Buildings festival in 2010


Kansen

Hoewel Lohuis de economische wind nooit in de rug heeft gehad (sinds 2001 volgt feitelijk bezuiniging op bezuiniging) danst hij met P60 door moeilijke tijden heen, mede door zijn goede contacten in de politiek. Maar ook zijn opportunistische visie helpt terdege: „Elke crisis is ook een kans ," zegt hij verklarend. „Een kans om te innoveren, anders te ondernemen.

Ik heb er niets aan om in mijn torentje te gaan zitten jammeren als ik minder subsidie krijg, ik ga graag dat gevecht aan." De aimabele directeur, het liefst gekleed in spijkerbroek met gympen, zette in de loop der jaren een solide, maar uiterst flexibele organisatie neer, die tot de dag van vandaag bestaat uit een minimale vaste crew en een enorme schare vrijwilligers. „We zijn enorm flexibel, dat is onze kracht, "zegt hij.

Lohuis Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Directeur Gerard Lohuis met alle teamleden, stagiaires en vrijwilligers van P60 op een groepsfoto op dinsdagavond 22 december 2009


Family feeling

Trots op de passie en betrokkenheid van personeel en vrijwilligers, die P60 tien jaar lang drijvende hebben gehouden, is hij zeker. „In tegenstelling tot andere podia hebben wij altijd voldoende aanwas gehad van vrijwilligers. Ik denk, dat dat komt omdat het werk heel concreet is en er een family feeling heerst. Mensen vinden het prettig om hier te werken. Ik denk ook dat het komt omdat regels bij ons heilig zijn. Niet op komen dagen, of op het laatste moment afzeggen is not-done."

P60 speelt volgens Lohuis een belangrijke rol op maatschappelijk gebied. „Cultuur verbindt de samenleving," stelt Lohuis. „Wij hebben vrijwilligers van 18 tot en met 52 jaar. We zijn er voor de jeugd, maar ook voor ouderen. Daarnaast spreken we natuurlijk heel veel doelgroepen aan met onze programmering."

Slaapstad

Als hij terugkijkt is hij tevreden over heel veel zaken: de trouwe vrijwilligers, de manier waarop P60 een gevestigde naam is geworden, de faciliteiten. Maar één ding valt hem heel vies tegen. „Het hardnekkige imago van Amstelveen als slaapstad. Dat speelt ons nog altijd het meest parten," zegt hij. „Daar is nauwelijks tegen op te boksen. Mensen van buitenaf hebben het gevoel dat ze naar de Gobi-woestijn moet afreizen, als ze naar Amstelveen moeten.

Terwijl het tegendeel waar is. P60 is zeven dagen in de week dag en nacht ongelooflijk goed bereikbaar, veel beter dan de meeste podia. Veel bezoekers van buitenaf staan vaak met open mond te kijken als ze hier komen. 'Jee wat goed geregeld hier, maar dat wisten we niet,' krijgen we heel vaak te horen.

„Ik weet, dat burgemeester Jan van Zanen er alles aan doet om dat imago op te krikken, maar of het ooit gaat lukken? Ik hoop het. Ik ga in ieder geval vol vertrouwen de komende tien jaar tegemoet." P60 houdt op zondag 6 november 2011 een jubileumfeest voor alle vrijwilligers en medewerkers die zich het laatste tien jaar hebben ingezet voor het poppodium.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.