Bijgewerkt: 22 mei 2022

Cultureel programma bij tentoonstelling Paris Central

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
10-11-2009

Het CoBrA Museum in Amstelveen organiseert inspirerend cultureel programma bij tentoonstelling Paris Central.
Vrije stad, vrije kunst in de jaren vijftig.

Parijs bruist in de jaren vijftig! Dit najaar brengt het Cobra Museum niet alleen hoogtepunten uit de schilderkunst uit die periode bijeen in de tentoonstelling Paris Central, maar ook andere kunsten die in de jaren vijftig in Parijs floreren. Het culturele programma omvat filosofie, film, muziek en theater - uit of geïnspireerd door die tijd.

Parijs was na de oorlog het onbetwiste middelpunt van de Europese kunst. Het hoogtepunt viel in de jaren vijftig. Voor het eerst wordt in Nederland een grote tentoonstelling aan deze belangrijke periode gewijd.Tijdens deze tentoonstelling wordt de bezoeker uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende events in het museum:

Audiotour Arthur Japin

Speciaal voor de tentoonstelling schreef Arthur Japin een audiotour overe de kunstenaars, wat ze in Parijs deden en bij welke ontwikkelingen ze betrokken waren. Het geheel geeft een fascinerend beeld van een periode die het meer dan waard is opnieuw te beleven.

Paris Après-midi

Gunt u zichzelf een bijzonder en cultureel begin van het weekend? Dan bent u iedere vrijdagmiddag tijdens Paris Central vanaf 15.30 uur welkom voor de Paris Après-Midi. Een ervaren rondleider laat u de hoogtepunten zien van de tentoonstelling waarna u onder genot van een glas wijn en Franse kaas kunt napraten over de tentoonstelling

Paris Central In Jazz

De jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam is de grootste jazzopleiding in Europa. Voor Paris Central brengen jazzstudenten van het Conservatorium van Amsterdam een bijzondere vertolking van de beroemde Miles Davis soundtrack 'Ascenseur pour l’échafaud'.

Mathieu Amstelveen
(Cobra Museum - 2009)

Op de flyer van de tentoonstelling staat de Franse kunstschilder Georges Mathieu (1921) in zijn atelier. Hij schildert in de stijl van lyrische abstractie, of expressionisme


David Vos zingt Brel

David Vos maakt de passie van Jacques Brel tot zijn passie. Een hartstochtelijke interpretatie die de zeggingskracht van het oorspronkelijke werk volledig in tact laat.

Georges Mathieu ou la Fureur d’Être

Deze film over kunstenaar Mathieu uit 1971 is uniek in zijn soort door de registratie van het maakproces van twee enorme doeken - ‘l’Election de Charles Quint’ en ‘la Nécessité de l’Espérance’ - en de muzikale improvisaties die Vangelis daarbij maakte. De film wordt ingeleid door curator Jan Hein Sassen.

Paris Moi Aziz Bekkaoui

De live performance PARIS MOI en laat verschillende talenten en culturele disciplines met elkaar samensmelten. De performance in het Cobra Museum wordt een unieke experience die refereert aan het nostalgische Parijs uit de jaren ‘50. PARIS MOI is een arena waar kunstenaars, dansers, performance artists, dichters, muzikanten, filosofen, cabaretiers, modellen, visagisten, zangers en liefhebbers elkaar ontmoeten onder regie van Aziz. Daarnaast wordt er een aantal programma’s georganiseerd in samenwerking met andere organisaties.

Paris Central In Filosofie

In Felix Meritis wordt een filosofisch, cultuurpolitiek getint gesprek georganiseerd onder leiding van Ellen ter Gast (docent, neurobioloog en filosoof) en Lisa Doeland (specialist in politiek-sociale kwesties en filosofie van kunst en cultuur) met onder meer kunstenaar en kunsthistoricus Franck Gribling, schrijver en bijzonder hoogleraar Filosofie en literatuur aan de Radboud Universiteit, Ger Groot, en conservator Katja Weitering van het Cobra Museum. Dit programma wordt georganiseerd door Felix Meritis, Felix & Sofie, Cobra Museum voor Moderne Kunst (namen onder voorbehoud).

De Seine ontmoet Parijs

De film La Seine a rencontré Paris (1957) van Joris Ivens met een inleiding van André Stufkens, directeur Europese Stichting Joris Ivens wordt vertoond in de Bibliotheek van Amstelveen (Stadsplein). De film is een poëtische filmimpressie over de Seine en de invloed van de rivier op het dagelijkse leven in Parijs..

Funny Face met inleiding van Arthur Japin

Audrey Hepburn en Fred Astaire bundelen hun krachten en laten hun zang- en danstalenten schitteren in deze voor meerdere Academy Awards genomineerde tijdloze musicalklassieker
Arthur Japin leidt de film in door een beeld te schetsen van het Parijs in de jaren ‘50 ten tijde van Funny Face en meer te vertellen over de tentoonstelling Paris Central.

De film met inleiding wordt vertoond in Schouwburg Amstelveen. Het culturele programma wordt mede mogelijk gemaakt door het VSB Fonds en de Provincie Noord Holland. Algemene informatie over het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen kunt u vinden op de website van het museum: www.cobra-museum.nl


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.