Bijgewerkt: 17 september 2024

Criminelen op internet perfectioneren hun phishingmethoden

Nieuws -> Internet

Bron: ING/Fraudehelpdesk
06-10-2015

Criminelen op internet pikken graag ideeën van elkaar. En ze leren snel bij. Ze perfectioneren hun phishingmethoden steeds verder. Goed opletten blijft belangrijk. Criminelen perfectioneren de manieren, waarop ze consumenten vertrouwelijke gegevens proberen te ontfutselen. Phishingmails zien er steeds professioneler uit. De nepmails bevatten ook minder taalfouten. Daardoor zijn ze niet altijd makkelijk te herkennen.

De schade door phishing bedroeg 2,8 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2015, melden de Nederlandse Vereniging van Banken en Betaalvereniging Nederland. Dat is meer dan in de tweede helft van 2014. Maar vergeleken met eerdere jaren blijft het schadebedrag relatief laag. Toen ging het vaak nog om tientallen miljoenen euro’s. Het lijkt erop, dat criminelen elkaars werk in de gaten houden, stelt de Fraudehelpdesk. Uit meldingen van consumenten maakt de organisatie op, dat het laten opsturen van ‘verouderde’ bankpassen nu een rage is. Fraudeurs misbruiken de namen van verschillende Nederlandse banken in de valse mailtjes. Ze roepen de ontvanger op om hun bankpas op te sturen in ruil voor een nieuw exemplaar. Ook vragen ze om ter controle de pincode op een nepsite in te voeren.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2014)

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook!


In de nepmails gaat het vaak ook om aanmaningen. Zo kreeg het Centraal Justitieel Incassobureau afgelopen maand honderden telefoontjes van mensen die een nepbericht ontvingen uit naam van het CJIB. In deze phishingmails wordt gedreigd, dat openstaande boetes betaald moeten worden. Om het echter te laten lijken, staan in die nepberichten soms zelfs ook waarschuwingen voor phishing, vertelde een woordvoerder van het CJIB.

Bij de bank werkt een team van experts 24 uur per dag, 7 dagen per week aan de beveiliging van bankzaken. Er wordt actief gezocht naar phishingberichten en nepwebsites. De banken en Betaalvereniging Nederland doen gezamenlijk ook veel aan voorlichting. Een voorbeeld is de nationale campagne ‘Hang op, klik weg, bel uw bank’. Daarnaast is er een nauwe samenwerking met de politie, het ministerie van Justitie, het ministerie van Economische zaken en het Nationaal Cyber Security Centrum.

Criminelen verzinnen steeds iets nieuws en slaan hun slag door methodes te combineren. Het is daarom ook van belang, dat consumenten zelf alert zijn. ING-klanten die vermoeden, dat ze het slachtoffer zijn geworden van fraude, kunnen 24 uur per dag de Alarmlijn bellen: 020 22 888 00. De medewerkers van de Alarmlijn kunnen u verder helpen. Zij kunnen ook uw Betaalpas, Creditcard, Mobiel Bankieren App en TAN-functie voor u blokkeren.

Tips om phishing en malware te voorkomen



  • Check de afzender van het bericht. Krijgt u bijvoorbeeld een e-mail uit naam van ING, dan moet het adres eindigen op @ing.nl, @mail.ing.nl, of @emailing.ing.nl;

  • Wees voorzichtig met het klikken op links in e-mails, of sms-berichten;

  • Gebruik bijgewerkte versies van virusscanner, firewall en anti-spyware op uw computer of laptop. Klanten van ING kunnen daarnaast gratis IBM Security Trusteer Rapport gebruiken. Dit programma beschermt specifiek tegen kwaadaardige software gericht op internetbankieren;

  • Onthoud: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Meer tips en informatie over veilig bankieren


Fraudehelpdesk Alerts week 41-2015




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.