Bijgewerkt: 8 november 2024

Contant geld is het meest gebruikte betaalmiddel in de EU

Nieuws -> EU

Bron: ECB
08-01-2023

Contant geld is nog steeds het meest gebruikte betaalmiddel in het verkooppunt, maar het aandeel ervan neemt af volgens de laatste studie (Engels) over de betalingsattitudes van consumenten in de eurozone, die op 20 december 2022 door de Europese Centrale Bank (ECB) is gepubliceerd.

Foto Amstelveen
(Bron ECB - 2023)

Aantal en waarde van eenmalige betalingen per betalingssituatie, 2019 - 2022, eurogebied. Bronnen: ECB, berekeningen op basis van De Nederlandsche Bank en de Nederlandse Betaalvereniging (2020, 2022) en Deutsche Bundesbank (2018, 2022). Noot: door afronding is het mogelijk dat de som van de percentages niet 100% is

Contant geld werd gebruikt voor 59% van de transacties in verkooppunten in 2022, tegenover 72% in 2019. Het is het meest gebruikte betaalmiddel voor kleine betalingen in winkels en voor persoonlijke transacties. Een meerderheid (60%) vindt het ook belangrijk om contant geld als betaaloptie te hebben. Consumenten vinden contant geld nuttig om zich bewust te blijven van hun uitgaven, om hun privacy te beschermen en om transacties onmiddellijk te kunnen afhandelen. Over het algemeen zijn de consumenten tevreden over hun toegang tot contant geld: een grote meerderheid van de consumenten vindt het in de meeste landen gemakkelijk om naar een geldautomaat of een bank te gaan om geld op te nemen.

Foto Amstelveen
(Bron ECB - 2023)

Fabio Panetta (1959) is een Italiaanse econoom en centrale bankier die sinds 2020 lid is van de directie van de Europese Centrale Bank. Eerder was hij Senior Vice-Gouverneur van de Bank van Italië en tegelijkertijd van 10 mei tot 31 december 2019 voorzitter van het Instituut voor Verzekeringstoezicht (IVASS)

Tegelijkertijd is de trend naar elektronische betaalmiddelen met de pandemie versneld en geeft een meerderheid van de consumenten nu de voorkeur aan elektronische betaalmiddelen. Het aandeel van online aankopen als percentage van alle dagelijkse transacties in het eurogebied is aanzienlijk toegenomen en bedraagt in 2022 17%, tegen 6% in 2019. Voor aankopen in een verkooppunt is het aandeel van kaartbetalingen met 9 procentpunten gestegen tot 34% in 2022, waarbij contactloze betalingen nu de meerderheid van de kaartbetalingen uitmaken. Kaarten worden beschouwd als sneller en gemakkelijker te gebruiken en worden gezien als een manier om de noodzaak om grote hoeveelheden contant geld mee te nemen te verminderen. Kaarten zijn het meest gebruikte betaalmiddel voor grotere betalingen en vertegenwoordigen nu een groter aandeel van de betalingen dan contant geld.

'De ECB wil ervoor zorgen dat consumenten vrij kunnen blijven kiezen hoe zij betalen, zowel nu als in de toekomst'- aldus directielid Fabio Panetta. 'Wij zien een bevestiging van de sterke vraag naar zowel contante als digitale betalingen. Onze inzet voor contant geld en ons lopende werk aan een digitale euro moet ervoor zorgen dat betalen met publiek geld altijd een optie is.' De volgende studie over de betalingshouding van consumenten in de eurozone zal in 2024 worden gepubliceerd. De volgende studie over de betalingshouding van consumenten in de eurozone zal in 2024 worden gepubliceerd.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.