Bijgewerkt: 23 juli 2024

Computervirussen 20 jaar oud

Nieuws -> Internet

Bron: Wikipedia, Amstelveenweb.com
20-07-2007

20 jaar geleden verscheen het eerste computervirus. Het eerste echte computer virus was een bootsector virus, Brain genaamd, dat in 1986 door twee broers, Basit en Amjad Farooq Alvi werd gemaakt en werkte vanuit Lahore, Pakistan. De broers creëerden naar verluidt het virus om kopieerders van hun software die zij hadden geschreven, af te schrikken.

Biohazard Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Het internationale biohazard (biologische gevaar) symboolIn 1987 publiceerde de Duitser Ralph Burger in het boek Computer Viruses, a high tech disease de complete sourcecode van een werkend virus voor MS-DOS.

BBS

Vóór computernetwerken wijdverspreid waren, werden de meeste virussen verspreid op verwijderbare media, in het bijzonder op floppy disks. In de vroege tijd van de personal computer, ruilden vele gebruikers regelmatig informatie en programma's via floppies.

De traditionele computervirussen uit de jaren '80 werden verspreid via personal computers en het verhoogde gebruik van BBS (Bulletin Board System).

Trojan horse

Via het Bulletinboard gedeelde software werd rechtstreeks bijgedragen tot de verspreiding van Trojan horse programma's, maar er werden ook virussen geschreven om commerciële software te besmetten. Shareware en illegale software waren ook gemeenschappelijke aandrijvingkrachten voor virussen.

Sinds e-mail een grote vlucht genomen heeft, verspreiden virussen zich vooral via e-mailprogramma's en dragen zij bij aan de hoeveelheid junkmail die de doorsnee internetgebruiker ontvangt.

Wat is een computervirus?

Een computervirus is een computerprogramma dat zichzelf kan kopiëren op een computer en deze infecteren zonder toestemming of kennis van de gebruiker. Het originele virus kan de kopieën wijzigen en deze kopieën kunnen zich weer veranderen, zoals voorkomt bij een metamorfosevirus.

Het woord virus wordt afgeleid vanuit de biologie. De term "virus” wordt vaak gebruikt om allerlei malware (kwaadwillige software) te beschrijven. Het is een computerprogramma dat zich in een bestand kan nestelen, bijvoorbeeld in bestanden van een besturingssysteem.

Trojaans paard

In de computerwereld is een Trojaans paard een programma dat ongewenst meekomt met een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd. Een Trojaans paard kan zich toegang verschaffen tot de geïnfecteerde computer door kwaad willenden en zo schade toebrengen aan de computergegevens of aan de privacy van de gebruiker.

Metamorfosevirus, of metamorphic code

In de computer virus termen, is de metamorfosecode een code, die zich kan herprogrammeren. Vaak, doet het dit door zijn eigen code in een tijdelijke presentatie te vertalen en schrijft zich dan opnieuw terug naar de normale code.

Bestrijding van computervirussen

Met behulp van verschillende commerciële en gratis softwarepakketten is mogelijk om computer virussen te detecteren en ze uit te roeien. De beste pakketten zijn (in 2007): NOD32, McAfee, Kaspersky, Sophos Antivirus, Norton, Avast en AVG free.

Externe links: Virusalert, Computer Veilig forum

Antivirus startpagina, Wikipedia


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.