Bijgewerkt: 3 juni 2023

Computervirus vermomd als politiemelding

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Noord-Holland Noord
15-06-2012

Bij de politie heeft zich een man gemeld die via de melding op zijn computer een zogenaamde boete van de politie kreeg. Het gaat hier om computerfraude. De man ontving een mededeling, dat hij wegens een strafbare handeling, zoals het downloaden van muziek, een boete kreeg van 100 euro.

Als de man niet zou betalen, dan zouden de bestanden op zijn computer worden gewist. Wat het slachtoffer ook probeerde op zijn computer, iedere keer kreeg hij weer dezelfde melding in beeld. Volgens dezelfde melding kon hij de boete voldoen via Ukash. Dit kan bij verschillende tabakszaken en tankstations. Nadat de man had betaald, kon hij weer werken op zijn computer.

Ransomware verwijderen demo

Hoewel de melding vergezeld ging van een logo van de politie, gaat het hier om computerfraude. De meldingen zijn niet afkomstig van de politie. Ook een in de melding genoemd e-mailadres is niet bij de politie in gebruik. De politie maakt bij het uitschrijven van bekeuringen geen gebruik van internet. Ook worden geen boetes via die weg geïnd.

De politie adviseert dan ook om niet op de melding in te gaan, maar een en ander te melden bij de politie via tel. nr. 0900-8844 (lokaal tarief). Daarnaast is de kans groot, dat u schadelijke programma’s in uw computer hebt gekregen. In dat geval kunt u het beste contact opnemen met een computerdeskundige die uw computer weer kan herstellen.

Disk encryptie is een technologie, die informatie beschermt door de data omzetten in onleesbare code die niet gemakkelijk kan worden ontcijferd door onbevoegden op een disk, of datadrager. De disk encryptie maakt gebruik van disk encryptie software, of hardware voor het coderen van elke bit van gegevens die op een schijf, of volume staat. In het geval van bovenstaande computerfraude is een wachtwoord nodig om de encryptie op te heffen en dat kostte dus 100 euro.

Ransom Avira File Unlocker

De oplossing is, als u ervaren computergebruiker bent is de 'Ransom Avira File Unlocker' die door Ransom Trojan geblokkeerde bestanden op uw pc gedecodeert. Als u van dit verhaal helemaal niets begrijpt, dan moet u maar een computerdeskundige raadplegen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.