Bijgewerkt: 18 juni 2024

Computeren in een wolk

Nieuws -> Internet

Bron: Wikipedia / Amstelveenweb
28-09-2008

Cloud computing lees ik regelmatig op allerlei technologie websites, maar wat in hemelsnaam betekent dit?

Cloud computing is op een Internet ("Cloud"= wolk = Internet) gebaseerde ontwikkeling en betekent eigenlijk het gebruik van de computer technologie ('Computer'). De wolk is een metafoor voor het internet (op basis van, hoe zij is afgebeeld in computer netwerkdiagrammen). Het is een abstractie van de complexe infrastructuur, die het met zich meebrengt.

Cloud Amstelveen
(Wikipedia - 2008)

Cloud computing netwerk diagram


Het is een stijl van de computertechnologie, waar de IT-gerelateerde vermogens worden verstrekt "als een dienst", zodat gebruikers toegang hebben tot de services via het internet ("in de cloud"), zonder kennis, of ervaring met,- of de controle over de technologie infrastructuur, die hen ondersteunt.

Cloud computing is een algemeen begrip, dat ook de benodigde software bevat als een dienst. Web 2.0 en andere recente bekende technologie trends, waar het gemeenschappelijk thema is het vertrouwen op het internet voor computers, voldoen aan de behoeften van de gebruikers. Bijvoorbeeld, Google Apps biedt gemeenschappelijke zakelijke toepassingen die online toegankelijk zijn vanuit een webbrowser, terwijl de software en gegevens worden opgeslagen op de servers van Google.

Web 2?

De term Web 2.0 verwijst naar wat sommigen zien als de tweede fase in de ontwikkeling van het World Wide Web. Het gaat over de verandering van een verzameling websites naar een volledig platform voor interactieve webapplicaties voor eindgebruikers op het Internet. Volgens sommigen zal deze uiteindelijk de los staande lokaal geïnstalleerde software overbodig maken.

Applicaties: Facebook  Google Apps Salesforce Microsoft Online

Clients: Android  Chrome  CherryPal Zonbu

Infrastrucuur: Bittorrent EC2Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.