Bijgewerkt: 5 december 2021

Complexiteit rond erfpacht vertraagt Start Koop

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
11-09-2008

Door Henk GodthelpHenk Godthelp Amstelveen

De complexe eigendomsverhoudingen van het project 'Start-Koop Amstelveen' (SKA) leidt tot een forse vertraging van de oplevering van deze betaalbare woningen. Zo blijkt uit mededelingen die betrokken partijen doen aan gedupeerde kopers. Een deel van de eerste 36 woningen (in totaal moeten 58 SKA-huizen worden gebouwd) was al voor de bouwvak klaar, maar staat momenteel nog steeds leeg omdat er problemen zijn gerezen rond de formele implementatie van de erfpachtconstructie.

De kopers voelen zich door het (te) grote aantal betrokken partijen, zoals makelaar, ontwikkelaar, projectbureau, bouwer, bank en notaris, van het kastje naar de muur gestuurd, „omdat ze allemaal naar elkaar wijzen als het om de schuldvraag gaat," aldus een koper die anoniem wenst te blijven.

Problemen hypotheektermijn

Westwijk Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

In Westwijk- Zuid worden tot en met 2011, 878 woningen ontwikkeld met diverse voorzieningen, zoals een medische praktijkruimte, kerk, speelplekken, kinderopvang en zorgwoningen


„Kopers die hun hypotheek niet bij de Rabobank nemen, hebben nu een probleem," aldus een van de kopers die niet met zijn naam in de krant wil. „De relevante stukken kunnen nog niet bij de notaris worden ondertekend. Door het langdurige geneuzel zal hun hypotheekofferte verlopen terwijl ze niet meer van de woning kunnen afzien omdat 'bedenktijd' voorbij is."

„Het verlopen van de bedenktijd en mogelijk van de hypotheekofferte brengt natuurlijk kosten met zich mee. Kosten die door de koper opgehoest moeten worden. Maar de koper heeft niet veel geld. Immers, daarom komt hij in aanmerking voor het StartKoopAmstelveen-project." Volgens deze koper levert navraag bij de makelaar louter sneren op in de sfeer van 'als u nou niet zou vaak zou bellen zouden we misschien sneller kunnen werk'. Tot slot maakt deze koper nog twee algemene opmerkingen.

„Bij de toewijzing van de woningen heb ik ook zo mijn vraagtekens. Er moest een opgave gedaan worden van de IB60 van 2006 (een definitieve aanslag van de inkomstenbelasting), waarbij de kosten voor een eventuele lease-auto werden meegenomen als inkomsten. Dat zal een bank niet doen. Tevens moet er erfpacht worden betaald, terwijl je wel de grond moet betalen aan de aannemer. Dit wordt niet duidelijk uit de stukken die iedereen heeft mogen ontvangen."

StartKoopAmstelveen telt 58 koop eengezinswoningen in de Westwijk, waarvoor de kopers, allen met een salaris tussen 1,3 en 1,5 keer modaal, 165.000 euro betalen, terwijl de werkelijke waarde inmiddels 265.000 euro bedraagt. Het verschil wordt in vier tranches bij salarisverhogingen van de koper betaald aan de gemeente. Ook is hij een erfpachtcanon verschuldigd van 400 euro per jaar.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.