Bijgewerkt: 18 mei 2022

Community art project 'Kunst beweegt' is onthuld

Nieuws -> Cultuur

Bron: Nicole van Buuren
06-03-2014

Afgelopen dinsdag 4 maart 2014 werd aan de Oranjebaan in Amstelveen een stalen notenbalk met kleurige noten, gemaakt door buurtbewoners, schoolkinderen en bewoners van Ons Tweede Thuis, onthuld in aanwezigheid van wethouder van cultuur John Levie.

Schoolkinderen van groep 4 van de M.L. King basisschool zongen en dansten onder het kunstwerk en daarna werden 50 ballonnen, die symbool staan voor het 50 jarig jubileum van Amstelveen door alle deelnemers van het project opgelaten. Het project 'Kunst beweegt' in Bankras Kostverloren is hiermee feestelijk afgesloten.

Achtergrond van het project

Kunst beweegt mensen om elkaar te ontmoeten om samen een kunstwerk te maken, dat een plaats krijgt in de eigen wijk en ideeën vorm te geven over wat er leeft in de wijk. Beeldend kunstenaar Nicole van Buuren en leerkracht Ria Sol zijn met een enthousiaste groep wijkbewoners het project Kunst beweegt in Bankras Kostverloren gestart in september van het afgelopen jaar.

Het idee van een kunstwerk in de vorm van een notenbalk is geïnspireerd op de locatie, de rand van de operabuurt, muziek dus. Het globale idee van een notenbalk is met de deelnemers  verder uitgewerkt. Zo is er een boek toegevoegd, want aan de andere kant van de Oranjebaan ligt de boekenbuurt. Het boek is geïllustreerd met gelukssymbolen uit verschillende culturen, ook allemaal vertegenwoordigd in de wijk,  en de woorden aan de binnenkant van het boek verwijzen naar de thema’s van de noten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het community art project 'Kunst beweegt' werd op dinsdag 4 maart 2014 aan de Oranjebaan onthuld


In grote lijnen waren die thema’s

Het verleden:  wat was er in het verleden in deze wijk, nog voordat de wijk werd gebouwd,  zo’n 50 jaar geleden. Een voorbeeld is de noot met de koeien en de noot met de turfstekers

Het heden: wat vind je  waardevol en goed aan de wijk nu. Een voorbeeld is de heuvel bij de vijver waar je zo lekker kunt sleeën en ook de natuur in de wijk

De toekomst: wat zou je willen toevoegen aan de wijk in de toekomst. Een voorbeeld is een hangplek voor ouderen, de noot met de blauwe bank en meer ruimte voor ontmoeting tussen mensen: de noot met de handen (aan de andere kant). En de laatste thema’s liggen voor de hand:  opera en boeken, zoals de portretten van Multatuli en Beethoven, maar ook de verbeelding van opera’s als Rigoletto en Carmen.De thema’s werden door de deelnemers verbeeld d.m.v. collages met allerlei materialen op kartonnen noten. Aan deze kant van het kunstwerk vormen de letters op een aantal noten het woord WELKOM. Er is met de buurtbewoners ruim 2 maanden, 2 keer per week, gewerkt in wijkcentrum Alleman.

Ook hebben verschillende groepen bewoners van Ons Tweede Thuis meegedaan aan het project. Iedere bewoner had zijn of haar eigen speciale inbreng en deed waar hij of zij goed in is: scheuren, kleuren, schrijven, spiralen tekenen, prikken, een plaatje uitkiezen, kralen strijken of een voet in de verf zetten.

Ook de kinderen van groep 3 van de M.L. King basisschool hebben noten gemaakt die laten zien hoe leuk je kunt spelen buiten in de wijk. Nadat de collages klaar waren, heeft Ria ze gefotografeerd en drukkerij Imago in Amsterdam heeft ze afgedrukt op aluminium sandwichplaat en in de juiste vorm gesneden. Jelle van Leeuwen maakte de constructie van de notenbalk en bevestigde de noten en het boek erop.

Dit alles had niet kunnen gebeuren zonder de steun van de sponsors van het project, de gemeente Amstelveen, woningcorporatie Eigen Haard, het wijkplatform Bankras Kostverloren en stichting Cardanus. Zij hebben dit prachtige community art project mogelijk  gemaakt. Zoals de voorzitter van het wijkplatform het zei: samen aan een betere en mooiere wijk werken is de ultieme uitvoering van de participatiesamenleving!

Op het web blog van het project: www.kunstbeweegt.wordpress.com is het hele proces van de totstandkoming van het kunstwerk in woord en beeld te bekijken. Ook op de website www.nicolevanbuuren.nl  onder ‘projecten’ is dit te zien.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.