Bijgewerkt: 18 april 2024

College B en W van Amstelveen met PvdA en Goed voor Amstelveen?

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
22-04-2022

De eerste stappen naar een nieuwe coalitie in Amstelveen zijn gezet. VVD en D66 hebben besloten om verder te formeren met PvdA en Goed voor Amstelveen. Na een kort reces worden de onderhandelingen op inhoud hervat. Hierbij zijn ook de gemeenteraadsfracties betrokken. Naar verwachting komen de partijen rond maandag 16 mei 2022 met een volgende update.

Afgelopen weken hebben de formateurs Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (D66) samen met vertegenwoordigers van hun partijen gesproken met BBA, PvdA en Goed voor Amstelveen over de mogelijkheden van een breed gedragen en stabiele samenwerking in het gemeentebestuur van Amstelveen. VVD en D66 hebben twee scenario’s verder onderzocht: een college met de drie grootste partijen VVD (8 zetels), D66 (7 zetels) en bbA (5 zetels) eventueel in samenwerking met de PvdA (3 zetels) of een voortzetting van het huidige college VVD, D66, PvdA aangevuld met de nieuw gekozen lokale partij Goed voor Amstelveen (2 zetels).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Floor Gordon D66-wethouder met Herbert Raat VVD-wethouder en Bert Winthorst de gemeentesecretaris in de raadzaal op 29 maart 2022


De formateurs laten weten dat de intensieve gesprekken goed verlopen zijn, constructief en openhartig waren. Herbert Raat en Floor Gordon: 'De scherpte van de verkiezingen is er nu helemaal af. De lucht is geklaard en we zien voldoende aanknopingspunten op inhoud en samenwerking om er met al deze partijen uit de komen en tot een stabiel stadsbestuur te komen. Wij adviseren positief over beide scenario’s. Dat maakte het voor onze fracties niet eenvoudig om tot een afweging te komen.'

Na uitvoerige consultatie van de fracties van D66 en VVD is de gedeelde conclusie dat een samenwerking met PvdA en Goed voor Amstelveen op dit moment de lichte voorkeur geniet en het meest kansrijk is. De fracties geven daarbij aan dat zij in deze samenstelling een goede balans zien tussen partijen met partijprogramma’s die elkaar aanvullen.

Het is een brede coalitie, die recht doet aan de verkiezingsuitslag met de grootste winnaar van de verkiezingen als toevoeging op de huidige coalitie. In deze samenwerking ligt een goede basis die kan zijn leiden tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen, waarin er onderling ruimte is om in samenwerking met de gemeenteraad te werken aan de thema's die belangrijk zijn voor Amstelveen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.