Bijgewerkt: 21 juni 2024

College verkiest Noord-Zuidlijn

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
17-03-2005

Het college van burgemeester en wethouders verkiest de aansluiting van Amstelveen op de zogenoemde Noord/ Zuidlijn (N/Z-lijn) boven het behoud van tramlijn 5. Daarmee raakt de eindhalte Binnenhof in de toekomst (2012) buiten gebruik.

Het schrijft dit in een brief aan een inwoner, die zijn „verbijstering" uitspreekt over het verdwijnen van lijn 5. „Een onverteerbare zaak," aldus de inwoner, die de eindhalte „open en veilig" noemt, terwijl de haltes in de omgeving „alleen bereikbaar zijn via spooktunnels."

Volgens het college is het inzetten op de komst van de N/Z-lijn naar Amstelveen de enige manier om toekomstvast openbaar vervoer via het 'spoor' af te dwingen. De N/Z-lijn zal ook een andere route gaan rijden dan de huidige tram 51 en lijn 5 zal in de toekomst niet meer naar Amsterdam centrum rijden maar naar oost of west.

„Een combinatie van lijn 5 end e N/Z-lijn is niet mogelijk omdat er onvoldoende ruimte is om geschakelde lage en hoge perrons te realiseren," aldus het college. „De gecombineerde perronlengte van beide wordt te groot en er is onvoldoende ruimte de perrons te verlengen.

Tevens wordt de N/Z-lijn een hoogfrequente verbinding waarvan Amsterdam de verstoring door stadstrams op hetzelfde tracé niet accepteert." De huidige tram 51-haltes Ouderkerkerlaan en Amstelveen Centrum zullen waarschijnlijk worden samengevoegd tot een halte onder de rijksweg A9.

Hier is ook de overstap voor de Zuidtangent. Het college wil vanaf deze halte een „nieuwe en sociaal veilige looproute naar hèt Stadshart."

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.