Bijgewerkt: 26 mei 2024

Cold case onderzoek naar onbekende doden in Amsterdam

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
02-09-2010

Het team Review & Cold Case en het NFI doen maandagochtend 6 september 2010 onderzoek op de begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam naar meerdere onbekende doden. Het gaat hierbij niet om een onderzoek in het kader van misdrijven maar de opgravingen vinden plaats in het kader van het zorg dragen dat van deze stoffelijke overschotten alsnog DNA in de Databank Vermisten kan worden opgenomen.


Grotere kaart weergeven Begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam-West aan de Spaarndammerdijk 312

Zodoende kunnen er mogelijk na vele jaren alsnog eventuele nabestaanden worden achterhaald, zodat deze een langdurige periode van onzekerheid kunnen afsluiten. Tijdens een lopend cold case-onderzoek kwamen rechercheurs op de bewuste begraafplaats en werden daar geconfronteerd met een aanzienlijk aantal graven van overledenen waarvan de identiteit nooit bekend is geworden.

Van een aantal slachtoffers bleek vervolgens in het verleden helemaal geen DNA-materiaal te zijn afgenomen. Aangezien diverse van deze graven, volgens de eigenaar van de begraafplaats geruimd dreigde te worden is besloten om nu opgravingen te doen om o.a. het benodigde DNA-materiaal af te nemen. Met dit DNA vindt dan onderzoek plaats in diverse landen.

De reden dat het team Review & Cold Case op de begraafplaats bezig was had te maken met de zaak onder de onderzoeksnaam KANAWA, een coldcase-onderzoek van de gewelddadige dood van een onbekende vrouw. Zij werd in 1999 in een klikobak aangetroffen in het water van de Gaasp nabij Driemond.

Het slachtoffer, dat deels in beton was gegoten, is nog steeds onbekend. Om alsnog haar identiteit vast te stellen besteden komende week diverse media aandacht aan haar zaak: op vrijdag 3 september Tros Vermist, dinsdag 7 september Opsporing Verzocht en op 8 september Ter Plaatse van RTV Noord-Holland. In de uitzendingen van Opsporing Verzocht en Ter Plaatse wordt een reconstructie van het hoofd van de vrouw getoond.

Sinds de invoering van de nieuwe Wet op de lijkbezorging in januari 2010 is de burgemeester verantwoordelijk voor het onderzoek naar de identiteit van onbekende overledenen. Van alle personen die nu dood worden aangetroffen en van wie de identiteit onbekend is, wordt meteen voor de databank DNA afgenomen. Mede door de ontwikkelingen op DNA-gebied zijn er nu meer mogelijkheden om onderzoek te verrichten naar hun identiteit.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.