Bijgewerkt: 29 maart 2023

Cobra beeldentuin op Kasteel Keukenhof

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
01-03-2013

Japanse Ambassadeur opent 'My Secret Garden van Tajiri' op 14 maart 2013 op Kasteel Keukenhof

Donderdag 14 maart zal Zijne Excellentie de Ambassadeur van Japan, de heer Yasumasa Nagamine 'My Secret Garden' openen bij Kasteel Keukenhof. My Secret Garden met monumentale sculpturen van de Japans-Amerikaanse Cobra kunstenaar Shinkichi Tajiri is de tweede editie van de beeldentuin van Cobra Buiten.

In 2012 presenteerden het Cobra Museum voor Moderne Kunst in samenwerking met Kasteel Keukenhof in het Hof van Appel bronzen sculpturen van Karel Appel in het Hof van Appel. Gelijktijdig opent op 14 maart FLOWERCASTLE 2013 in Kasteel Keukenhof te Lisse.

Het Cobra Museum gaat met Cobra Buiten gedurende drie jaar tentoonstellingen organiseren met sculpturen van Cobra kunstenaars. De tuin is een initiatief van het Cobra Museum voor Moderne Kunst in samenwerking met Kasteel Keukenhof. De BankGiro Loterij maakt de drie edities van Cobra buiten mogelijk. Naar het motto van dé cultuurloterij kan deze nieuwe beeldentuin een brede groep mensen op een laagdrempelige wijze laten kennismaken met het culturele erfgoed van Cobra.

Tajiri: vernieuwer van de Nederlandse beeldhouwkunst

In de tuin gelegen naast Kasteel Keukenhof en op een steenworp afstand van de wereldberoemde bloemententoonstelling Keukenhof zijn 13 grote sculpturen van Shinkichi Tajiri te zien. Shinkichi Tajiri (Los Angeles,1923 - Baarlo, 2009) is één van Nederlands belangrijkste moderne beeldhouwers. Hij heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de vrije en experimentele beeldhouwkunst.

In 1948 sloot hij zich in Parijs aan bij de Cobra groep, waar hij een van de weinige beeldhouwers was. De Nederlandse beeldhouwkunst was tot de komst van Tajiri nog volkomen op de menselijke figuur gericht, het standbeeld. Met Tajiri abstracte bouwsels in metaal werd er een hele nieuwe richting in de beeldhouwkunst ingeslagen.

Kasteel Keukenhof en Kasteel Scheres verbonden door Tajiri

Voor de tweede editie van de Cobra beeldentuin worden twee kastelen met elkaar verbonden door de beeldhouwkunst: Kasteel Keukenhof en Kasteel Scheres in Baarlo. De buitenplaats van Kasteel Keukenhof was in de 17e eeuw al een broedplaats van talent.

De kasteelfamilie verbleef de gehele zomer buiten en nodigde bekende musici, schrijvers en toneelspelers uit om te komen logeren en voordrachten te houden. Daarbij was er op het landgoed ook een beeldentuin waar de eigenaar driedimensionale kunst uit binnen- en buitenland verzamelde.

Vanaf 1962 betrok Shinkichi Tajiri Kasteel Scheres in Baarlo, eveneens een broedplaats van talent en het woonhuis en atelier van de kunstenaar.  Kasteel Scheres, ook wel bekend onder de naam d'Olne, werd in 1860 gebouwd voor baron d’Olne. Vanaf 1930 woonde bon vivant Baron Max de Weichs de Wenne op het kasteel en na de oorlog werd het huis gekocht door huisarts Scheijmans. Van 1962 tot 2009 werd het kasteel bewoond door Tajiri.

Het werd een ontmoetingsplek voor nationale en internationale gasten van Tajiri, waar vele legendarische performances werden gehouden. Tajiri had hier eindelijk de ruimte om immense monumentale beelden te maken, waarbij hij volop kon experimenteren met materialen als ijzer, hout, polyester en brons.

tajiri Amstelveen
(Bron Cobra Museum - 2013)

Kasteel Keukenhof met de kunstwerken van Shinkichi Tajiri


De Knopen van Tajiri

In de beeldentuin van Kasteel Keukenhof staan dit jaar Tajiri’s knopen centraal als markering van een culturele en historische ontmoetingsplek, toegankelijk voor iedereen in harmonie met de natuur. Als entree van de beeldentuin wordt een monumentale ‘overhand temple knot’ geplaatst op twee verhoogde sokkels, waar de bezoeker letterlijk onderdoor kan lopen. Door deze poort stapt de bezoeker in de wereld van Tajiri. Door middel van tekstborden inclusief historische foto’s van Tajiri in Kasteel Scheres in Baarlo wordt vervolgens de geschiedenis van de kunstenaar uiteengezet. Daarna loopt de bezoeker langs de diverse ijzeren, aluminium, polyester en stalen knopen, speels opgesteld in de historische grond van de 17e eeuwse beeldentuin. De knopen verbinden het culturele verleden van landgoed De Keukenhof met de moderne beeldhouwkunst van Tajiri.

De beelden van Shinkichi Tajiri zijn behalve in Nederland, ook op verschillende plekken in Europa, Amerika en Japan te vinden. Schiphol heeft een knoop als ontmoetingspunt maar ook in de steden Rotterdam, Utrecht en Den Haag staan grote knopen als stadsmarkeringen. Tajiri maakte de grote knopen van hout, polyester- of metalen buizen. Veel knopen zijn ook te vinden in zijn woonplaats Baarlo, dat ook wel het ‘knopendorp’ wordt genoemd.

Samenwerkingspartners Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen en Kasteel Keukenhof

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen bezit een unieke collectie kunst van de internationale Cobrabeweging. De collectie wordt permanent, in wisselende presentaties, getoond. Voorts houdt het museum het gedachtegoed van de kunstenaars van de beweging levend. Het museum is in 15 jaar uitgegroeid tot een expertisecentrum op het collectiegebied. Behalve presentaties met Cobra erfgoed organiseert het museum toonaangevende tentoonstellingen van hedendaagse kunst.

Kasteel Keukenhof bevindt zich in het hart van de Bollenstreek, midden op het sfeervolle Landgoed Keukenhof. Net buiten Lisse, tegenover de gelijknamige bloemententoonstelling. Meer dan 200 hectare bos, weiland, park met ruim 18 monumenten. In 2011 werd de laatste hand gelegd aan een ingrijpende restauratie van het kasteel. Ook de nabijgelegen historische gebouwen en het omliggende park zijn in oude glorie hersteld. Kasteel Keukenhof draagt, door de ontwikkeling van de buitenplaats, in belangrijke mate bij aan de instandhouding van het gehele landgoed en brengt daartoe drie kernwaarden bijeen: kunst, cultuur en flora. Bijzonder detail: op de buitenplaats van de 17e eeuw was een beeldentuin waar de eigenaar kunst uit binnen- en buitenland tentoonstelde.

BankGiro Loterij – de cultuurloterij van Nederland

Cobra Buiten wordt ondersteund door de BankGiro Loterij. De BankGiro Loterij is de oudste goededoelenloterij van Nederland. Ongeveer 700.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en steunen molens, musea en monumenten in Nederland. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers uit de inleg in 2011 ruim 64 miljoen euro bijdragen aan het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Met de bijdrage uit dit jaar en voorgaande jaren zorgen de deelnemers van de cultuurloterij ervoor dat molens, musea en monumenten bewaard blijven.

De BankGiro Loterij is met de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. De directie van de drie loterijen wordt gevoerd vanuit Novamedia. Novamedia/Postcode Loterijen is de derde grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld. www.bankgiroloterij.nl Adres: Kasteel Keukenhof  Keukenhof 1 2161 AN LisseAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.