Bijgewerkt: 22 mei 2022

Cobra Museum kreeg twee Jacobsen schilderijen gedoneerd

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
18-10-2012

Cobra Museum voor Moderne Kunst kreeg twee schilderijen van de Deense avant garde schilder Egill Jacobsen

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen heeft onlangs twee werken, gedoneerd door de Egill en Evelyn Jacobsen Foundation uit Denemarken, kunnen toevoegen aan de groeiende collectie van Cobra en Cobra gerelateerd werk. De twee werken vormen hoogtepunten in het oeuvre van Egill Jacobsen (Kopenhagen 1910-1998), een van Denemark belangrijkste naoorlogse schilders.

Jacobsen Amstelveen
(Foto Cobra Museum - 2012)

De twee gedoneerde schilderijen van Jacobsen zijn net uitgepakt


Het betreft de werken Havet (1947) en Hvid Maske (1946). Naast deze twee recente aanwinsten, zijn door de Egill en Evelyn Jacobsen Foundation drie werken in langdurige bruikleen gegeven. De vijf werken samen zijn vanaf 19 oktober 2012 te bezichtigen in een speciale presentatie van Egill Jacobsen en worden geflankeerd door een werk uit 1943 uit de eigen collectie en een werk uit 1975 dat door een privé verzamelaar voor deze presentatie beschikbaar is gesteld.

Egill Jacobsen en Cobra

Jacobsen schudde de hele groep Deense kunstenaars wakker toen hij in 1936 op een ongekend experimentele wijze barbaarse maskers begon te schilderen. Hij boorde hiermee nieuwe en tegelijkertijd oeroude Scandinavische bronnen aan. Het masker is een leidend motief gebleven in zijn werk zoals ook te zien is in de 7 werken in deze presentatie in het Cobra Museum voor Moderne Kunst.

Jacobsen wordt beschouwd als de belangrijkste schepper van de spontane kunst van Denemarken. Hij vertegenwoordigde Denemarken in 1948 en 1956 op de Biënnale van Venetië. In 1971 was zijn werk te zien op de Biënnale van São Paulo. Egill Jacobsen overleed in 1998 in Kopenhagen. Jacobsen was in 1948 kort betrokken bij de Cobra beweging.

De presentatie zal in aanwezigheid van de dochter van de kunstenaar worden geopend tegelijkertijd met de eerste grote solo tentoonstelling van tijdgenoot en mede Scandinaviër Svavar Gudnason. De tentoonstelling Landschap en Abstractie van Svavar Gudnason zal worden geopend door Zijne Excellentie De heer Thórir Ibsen, Ambassadeur van IJsland. De opening is om 17.30 uur.

De werken uit de Egill en Evelyn Jacobsen Foundation die nu in Amstelveen te zien zijn: Havet, 1947, oil on canvas (schenking), Hvid Maske, 1946, oil on canvas (schenking, Rødt og Gult, 1944, oil on canvas, Uden titel, 1949, oil on canvas, Uden titel, 1944, oil on canvas.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.