Bijgewerkt: 18 mei 2022

Cobra Museum kocht Twee vogels

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum / Wikipedia
17-10-2007

Het op dinsdagavond 16 oktober 2007 gekochte olieverfschilderij 'Twee Vogels' van Constant Nieuwenhuys (1920-2005) is volgens Cobra Museum-directeur John Vrieze „een absoluut hoogtepunt uit de Cobra-tijd."

Vrieze Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Museumdirecteur John Vrieze (l) met burgemeester Jan van Zanen tijdens de opening van een tentoonstelling in het Cobra Museum


Het Cobra Museum is erg blij en trots dit unieke werk, met de steun van de BankGiro Loterij, naar Nederland te kunnen halen. Het doek 'Twee Vogels' is afkomstig uit de kunstcollectie van de bekende Franse acteur Alain Delon. Delen van diens collectie kwamen onder de hamer bij veilinghuis Cornette de Saint Cyr in Parijs. Voor de verwerving heeft het museum diep in de buidel moeten tasten: ruim 400.000 euro waren met de aankoop gemoeid.

Constant

Constant Anton Nieuwenhuys was een Nederlands kunstschilder. Hij gebruikte in zijn werk het pseudoniem Constant. Constant was een van de medeoprichters van de Cobra-groep, waarbij naast leden van de Experimentele Groep Holland ook Asger Jorn en Christian Dotremont betrokken waren.

Constant wordt algemeen beschouwd als de theoreticus van deze groep. Vergeleken met het werk van Karel Appel, toont het werk van Constant meer maatschappijkritiek. Zijn werken hebben titels als "De oorlog" en "Verschroeide aarde". De bron voor deze werken ligt in een bezoek aan het naoorlogse Londen. In 1950 vestigde Constant zich in Parijs.

Terwijl Karel Appel en Corneille met hun werk internationaal doorbraken, bleef Constant de ideoloog. Hij behield zijn idealistische rechtlijnigheid en wilde geen economisch verhandelbare producten gaan maken. Dit is er wellicht de oorzaak van dat Constant een minder bekend lid van Cobra is geweest. In 1951 werd Cobra opgeheven.

Alain Delon

De Franse acteur heeft een deel van zijn kunstcollectie verkocht en alles bij elkaar de veiling heeft 8,74 miljoen euro opgebracht- meldt veilinghuis Cornette de Saint-Cyr. De meeste verkochte werken waren abstracte schilderijen uit de jaren ’50.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.