Bijgewerkt: 17 mei 2022

'Cobra - 1000 Days of Free Art' in Istanbul

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
18-06-2012

Viering 400 jaar Turkije - Nederland

29 juni – 16 september 2012

Het Nederlandse Cobra Museum voor Moderne Kunst neemt met de omvangrijke expositie 'Cobra - 1000 Days of Free Art' in het Sakip Sabanci Museum in Istanbul deel aan het officiële cultuurprogramma ter viering van de 400 jaar diplomatieke betrekkingen van Turkije en Nederland.

Voor het eerst in de geschiedenis worden hoogtepunten uit de oeuvres van kunstenaars van de internationale Cobra kunstbeweging in Turkije getoond. De titel van de tentoonstelling is een knipoog naar wat de Europese kunstbeweging en het land van de 1000 en één nachten zeker gemeen hebben, a sense of the miraculous.

Vanaf 29 juni 2012 is de tentoonstelling in het gezaghebbende Sakip Sabanci Museum of Fine Arts in Istanbul voor het publiek te zien. Het veelzijdige officiële openingsprogramma vindt plaats op 28 juni. De andere musea die in het kader van de 400 jaar viering samenwerken met het Sakip Sabanci Museum en meer toonaangevende cultuurinstellingen in Turkije zijn het Rijksmuseum, museum Boijmans van Beuningen, het Van Abbe Museum en het Amsterdam Museum.

Sabanci Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2012)

Het Sakip Sabanci Museum in Istanbul


De door het Cobra Museum in Istanbul georganiseerde tentoonstelling - een samenwerking met het Sakip Sabanci Museum - brengt voor het eerst in de Turkse geschiedenis ongeveer zestig hoogtepunten van de Cobra kunstbeweging. Het merendeel van de werken is afkomstig uit de collectie van het Cobra Museum en ABN AMRO Collection.

De tentoongestelde werken zijn schilderijen, sculpturen, keramiek, werken op papier en in textiel, jazz muziek en diverse historische documentatie uit de periode 1947 tot de vroege jaren zestig van de 20ste eeuw. Voorts zijn in de tentoonstelling in het Turks en Engels ondertitelde documentaire films opgenomen, waaronder over het naoorlogse Nederland, waarmee de context van het ontstaan van de kunstbeweging inzichtelijk wordt gemaakt.

Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide Turks- en Engelstalige catalogus. Deze tentoonstelling van het Cobra Museum in Istanbul, evenals eerdere door het museum georganiseerde tentoonstellingen in Bern en Praag, is een invulling van de ambitie van het museum om op een internationaal podium bekendheid te geven aan de Europese avant-garde beweging Cobra, belangrijk Nederlands erfgoed.

De tentoonstelling ‘Cobra – 1000 Days of Free Art’ wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Sica programma NLTR400 van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, een bijdrage van het Nederlands Consulaat in Istanbul en door sponsoring van de volgende bedrijven: ABN Amro Bank, De Meeuw Bouwsystemen, Gözde private equity investment company, Ipragaz, Merck en TMF Group.

Sakip Sabancı Museum

Het Sakip Sabancı Museum is een privaat museum in Emirgan, één van de meest oude wijken rond de Bosporus. Het museum bevat een belangrijke collectie van Ottomaanse kalligrafie en schilderijen van beroemde kunstenaars.

Het kreeg onlangs veel attentie dankzij wereldberoemde schilderijen van Pablo Picasso en de beeldhouwwerken van Auguste Rodin. In 2012 is er een grote Rembrandt-tentoonstelling in het kader van de viering van 400 jaar Turks-Nederlandse betrekkingen.

Sabanci

Hacı Ömer Sabanci Holding A.Ş., afgekort als Sabanci Holding, is de grootste industriële en financiële conglomeraat in Turkije. De holding is eigendom van ongeveer 61% door de Sabanci familie, een van gezondste ondernemingen in het land.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.