Bijgewerkt: 8 augustus 2022

Chronisch zieken vrezen overstap naar andere zorgverzekeraar

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Zorgverzekering Informatie Centrum
15-11-2013

78.2% van de chronisch zieken heeft nog nooit van zorgverzekering gewisseld

Chronisch zieken voelen zich belemmerd bij de overstap van zorgverzekeraar. Maar liefst 78.2% van de chronisch zieken heeft nog nooit van zorgverzekering gewisseld. Dit blijkt uit het Nationaal Zorgonderzoek, dat door het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.) werd gehouden. Aan dit onderzoek deden 2492 Nederlanders mee, waarvan 995 mensen chronisch ziek zijn.

Angst voor verlies aanvullende verzekering

20.7% van de ondervraagden met een chronische aandoening geeft aan, niet van verzekeraar te wisselen uit angst geen aanvullende verzekering af te kunnen sluiten. Bij de respondenten zonder chronische aandoening geeft slechts 4,7%  dit als reden aan om niet over te stappen.

Weigering aanvullende zorgverzekering

Chronisch zieken stappen niet voor niets minder snel over. Een verzekeraar mag mensen voor de aanvullende zorgverzekering weigeren. Simon den Hollander van het Z.I.C. zegt hierover: “Het is schandalig, dat verzekeraars mensen mogen afwijzen, gelukkig hanteren steeds minder verzekeraars een vorm van medische selectie, waardoor een overstap steeds eenvoudiger wordt”

zuster Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2013)

20.7% van de ondervraagden met een chronische aandoening geeft aan, niet van verzekeraar te wisselen uit angst geen aanvullende verzekering af te kunnen sluiten


Chronisch zieken kritischer

Mensen met een chronische aandoening komen gemiddeld vaker in aanraking met de verzekeraar. Uit het onderzoek blijkt, dat zij over het algemeen kritischer zijn over hun zorgverzekeraar. Gemiddeld beoordelen zij de verzekeraar met slechts een 6,2. Bij mensen zonder chronische aandoening is dit gemiddeld een 6,8.

Op alle punten scoren de verzekeraars minder, maar het grootste verschil zit bij de keuze mogelijkheden van de aanvullende verzekeringen. Mensen zonder chronische aandoening geven hun verzekeraar op dit onderdeel gemiddeld een 7,7, daarentegen geven chronisch zieken hiervoor slechts een 7.

Eigen risico grote irritatiefactor

Heikel punt is, dat het kabinet van plan is om in 2014 de compensatie regeling van het eigen risico voor chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) af te schaffen. Ook uit het onderzoek blijkt, dat de irritatie over het eigen risico aanzienlijk is. De hoogte van het eigen risico wordt gemiddeld het slechtst beoordeeld, mensen met een chronische aandoening geven voor dit onderdeel een magere 4,4.

Over het Z.I.C.

Het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.) is een actueel informatieplatform voor zorgverzekeringen. Het Z.I.C. heeft als doel om informatie te verstrekken aan de zorgconsument als groep. Zorgverzekering.org behandelt enkel de hoofdlijnen van de belangrijkste onderwerpen met betrekking tot het afsluiten en vergelijken van zorgverzekeringen. Daarnaast beschrijft het Z.I.C. diverse zorgverzekeringsthema's die van belang kunnen zijn voor zorgconsumenten die in bijzondere omstandigheden verkeren.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.