Bijgewerkt: 26 mei 2024

ChristenUnie op de bres voor breedtesport

Nieuws -> Sport

Bron: ChristenUnie
16-06-2008

De Stichting Amstelveens Sportbedrijf (SAS) komt dit jaar 250.000 euro tekort als gevolg van de sluiting van de Meerkamp gedurende zes weken als ook door een natte zomer. Het college heeft voorgesteld om de SAS een extra subsidie te verstrekken van 150.000 euro om daarmee een gedeelte van dat gat te vullen.

De resterende 100.000 euro moet de Stichting zelf ophoesten. Volgens het college kan de SAS nog wel de contributies van sportverenigingen verhogen. De ChristenUnie is het daar niet mee eens. Jacqueline Koops: “Wij willen een laagdrempelige breedtesport. Dat betekent allereerst dat de breedtesport voor iedereen betaalbaar moet zijn. Het past volgens ons dan ook niet om de contributies meer dan normaal te verhogen. Wij zullen voorstellen dat de gemeente ook die 100.000 euro aan de SAS betaalt.”

De partij vindt een bedrag van 100.000 euro in geen verhouding staan tot het enorme bedrag van  5,7 miljoen euro dat de gemeente reserveert voor de bouw van een onrendabele top van een topsporthal. “Die ton voor de breedtesport is niets vergeleken met die 5,7 miljoen die voor topsport is gereserveerd.”  Met de voorgenomen bouw van die topsporthal is de partij ook niet blij. “Wij hebben vorig jaar tegen die topsporthal gestemd, omdat wij er geen vertrouwen in hadden om op die wijze topsport te realiseren.

Natuurlijk willen wij topsport, maar topsport moet je niet willen stimuleren door de bouw van een topsporthal en denken dat meer topsporters dan vanzelf zullen komen. Kijk naar het fiasco in Almere. Daar zijn twee topsportverenigingen vorig jaar failliet gegaan en dat heeft de topsporthal aldaar tot de rand van de afgrond gebracht. Wees daarom voorzichtig en niet over-ambitieus.”

Volgens de ChristenUnie is het de vraag of die topsporthal er komt. Op 4 juli vorig jaar heeft de gemeenteraad besloten dat bepaalde voorwaarden binnen een jaar moesten worden vervuld, waaronder voldoende financiële participatie van het Amstelveense bedrijfsleven en sportverenigingen. Koops: “Die financiële participatie is tot nog toe niet voldoende gelukt. De wethouder wil nu een langere periode om tot die financiële participatie te komen. Dat willen wij niet.

We hebben 250.000 euro gestopt in de oprichting van een Stichting Topsport Amstelveen. Je verwacht dan goed resultaat binnen een jaar, conform afspraak. Dat is niet gelukt. De bouw van de topsporthal heeft wat ons betreft dan ook een no go.” Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.