Bijgewerkt: 27 november 2021

Cardanus in actie voor behoud van welzijnswerk

Nieuws -> Cardanus

Bron: Conchita Willems / Amstelveenweb / Abvakabo
27-05-2011

Woensdagmiddag 25 mei 2011 voerde Abvakabo FNV samen met de medewerkers en vrijwilligers van Amstelveense welzijnsorganisatie Cardanus een actie voor het behoud van het welzijnswerk. De gemeente Amstelveen dreigt de subsidie voor het ambulante jongerenwerk in te trekken. Als dit wordt doorgezet, stevent Cardanus af op een faillissement, gaat al het welzijnswerk verloren en staan de 180 werknemers op straat.

cardanus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Medewerkers en vrijwilligers van de Stichting Cardanus tijdens de protestactie voor het raadhuis van Amstelveen


Op dezelfde avond vergaderde de commissie Burgers en Samenleving over de financiering van het jongerenwerk dat per 1 mei 2011 is stopgezet. Voorafgaand aan de vergadering lieten de welzijnswerkers van Cardanus op het plein voor het gemeentehuis zien, hoeveel welzijnswerk er verloren zou gaan.

cardanus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

'Behandel ons niet als afval' staat op de doeken


Vanaf 17 tot 19 uur hebben de verschillende onderdelen van Cardanus in estafettevorm het belang van hun werk laten zien. Ook vertelden een aantal van de werknemers en vrijwilligers over hun ervaring en ze hebben de gemeente opgeroepen het welzijnswerk te behouden.

cardanus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Deze vrouwen luisteren naar de toespraken


Een teken van trouw

Na het nieuws over een dreigend faillissement van de sociaal-culturele welzijnsorganisatie in Amstelland bij Cardanus, liepen de gemoederen op. O ja, niet te verwarren met Vita Welzijn en Advies. Dat is die organisatie meer gericht op maatschappelijk therapeutische begeleiding; heeft meer met ouderen van doen. Nee, Cardanus van de wijkfeesten, buurtbarbecues, wijkavonden en dan vooral in Amstelveen, want dáár gebeurt het. Dáár is ook het jongerenwerk kennelijk anders als in Uithoorn en Aalsmeer.

Afgelopen woensdag 25 mei 2011 was er een gestroomlijnde presentatie van diverse afdelingen met een podium, muziek, sprekers, oplaten van ballonnen, georganiseerd door vakbond FNV en Cardanus Ondernemingsraad. Ik koester die middag als een teken van trouw. Zoveel wijkwerkers, zowel professionele als vrijwillige, die samen op het plein van het raadhuis zongen. Een warme getuigenis, niet waar?

cardanus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Wim Bouman, interim directeur/bestuurder van de Stichting Cardanus, tijdens zijn toespraak


cardanus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Medewerkers en vrijwilligers vullen de publiekstribune in de raadzaal


Die avond kwam de Commissie Burgers en Samenleving in de raadzaal bijeen om wethouders Koops en Raat te bevragen, hoe het toch zo ver heeft kunnen komen. Met daarbij 5 insprekers, die zich vóór Cardanus uitspraken, en een welgevulde zaal vol mensen. Vanuit goede wil, betrokkenheid, feitelijkheid en opkomend voor het nieuwe Cardanus beleid, deden zij een beroep op de raadsleden en het college. Compliment, speciaal voor Wim Bouman (interim directeurbestuurder) die alles gaf, wat hij in huis had aan kennis en empathie. De harde opstelling van het college werd wel erg zichtbaar en kwam duidelijk naar voren.

Cardanus Amstelveen
(Foto C. Willems - 2011)

Wethouders van het College van Amstelveen tijdens de commissievergadering.


cardanus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Rien Alink, fractievoorzitter van D66, probeert een oplossing te vinden voor de problemen bij Cardanus


cardanus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Tim Lechner, raadslid voor de VVD, schetst zijn visie


Ik hoop van harte, dat het geweten van de raad en het college van hard naar hart gaat. Dan komt het goed. Het sociaal-culturele kapitaal van Cardanus, van de lokale overheid en van de burgers is een deugdelijk fundament, als de grondwet van Nederland. Het ware gezicht van Cardanus is al openbaar gemaakt. Een duidelijke taakopdracht van de gemeente aan het nieuwe Cardanusbeleid is een prachtige opdracht aan beide partijen.

cardanus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Ben Hoogendam, beleidsmedewerker beroepsinhoud zorg en welzijn van Abvakabo FNV, voert zijn hilarische 'stropdas actie' op


Wethouder Koops heeft na de door de raad op 6 oktober 2010 vastgestelde nota Herijking welzijnsbeleid de welzijnsinstellingen, Vita en Cardanus gevraagd samen een pilot Welzijn Nieuwe Stijl te houden met het motto “Welzijn is meedoen, ook in de wijk”.

cardanus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Wethouder Jacqueline Koops kreeg de geitenwollen stropdas als cadeau. Ze zei onder andere: 'Wij gaan door met Cardanus, als ze een goede bedrijfsvoering hebben. Ga bezuinigen, ga in kosten snijden!'


Jawel, welzijn is meedoen. Als rolmodel kan de lokale overheid juist nu zelf haar welzijnsgezicht tonen. Wat zegt u? ‘Als je vanuit eigen verantwoordelijkheid, eigen kracht leeft, kun je misschien zelfs anderen helpen hun leven op de rails te zetten. Dit geldt voor alle leeftijden, voor jong en oud. Dit geeft je zo veel vitaliteit. Je moet óók geloof hebben in eigen kunnen en andere mensen ook zo benaderen”, aldus de wethouder in haar interview van de herfstwijkkrant.

Conchita Willems


Either scripts and active content are not permitted to run or Adobe Flash Player version
10.0.0 or greater is not installed.
Get Adobe Flash PlayerDe video van de vergadering

(Na beraadslaging in de commissie B en S zal beoordeeld worden, of er aanleiding is voor om verdere stappen ondernemen in verband met het onderwerp Cardanus) Op deze pagina van de gemeentelijke website kunt u de geluidsopname van de vergadering beluisteren, of downloaden in Windows Media, of mp3 formaat.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS