Bijgewerkt: 18 mei 2024

Card trapping stijgt in Europa

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL / EAST
12-07-2013

Card trapping is een nieuwe vorm van skimmen en een opkomend fenomeen bij de geldautomaten van diverse banken in Nederland. Bij card trapping is men uit op het stelen van de originele betaalpas en bijbehorende pincode.

Met behulp van draden, tape en draad, kunnen criminelen de betaalkaarten vangen en trekken ze uit de machines. De fraudeurs maken gebruik van een metalen klemmetje, die zodanig op maat is gemaakt, dat deze in de pas invoermond van de geldautomaat past. Aan de binnenzijde van het klemmetje is een hoekje gemaakt, waarachter de betaalpas blijft hangen.

trapping Amstelveen
(Foto Politie NL - 2013)

Card trapping gebeurt met behulp van tape en draad en op deze manier kunnen criminelen de betaalkaarten vangen en trekken ze uit de machines


Terwijl de klant staat te pinnen, wordt veelal middels door over de schouders de pincode van de klant afgekeken. Zodra de klant merkt, dat de pas niet uit de pinautomaat komt, zal deze een storing vermoeden en zich veelal verwijderen van de geldautomaat.

Dit is het moment, waarop de fraudeurs toeslaan! Het klemmetje met de originele betaalpas wordt verwijderd en binnen enkele minuten wordt de rekening van de klant leeg getrokken. Klanten worden geadviseerd om in de gevallen, waarbij de betaalpas niet uit de pas invoermond terugkomt, bij de geldautomaat te blijven en direct telefonisch contact op te nemen met hun bank, dan wel met de politie.

skimmer Amstelveen
(Foto Politie Amsterdam-Amstelland - 2012)

Skimmen via een opzetstuk wordt ook vaak gebruikt door criminelen. Wat direct opvalt bij een betaalautomaat, waarbij geen opzetstuk geplaatst is, dat het bijna een centimeter naar binnen zit en dat het van staal is


Betaalkaart trapping stijgt in Europa

Het fenomeen kaart trapping is niet nieuw, het aantal trapping incidenten steeg 209 % al in vanaf 2008 tot 2009 met 2166 gevallen, volgens de Europese ATM Security Team (EAST), die gegevens over de 370.000 geldautomaten verzamelt in 23 Europese landen.

De opkomst van de kaart trapping effectief verdubbelde het totale aantal ATM (Automated Teller Machine- geldautomaat) geknoei incidenten, vergeleken met dezelfde periode in 2011.

De Europese ATM Security Team heeft het gemeld, dat tussen 2011 en 2012, relatief low-tech ATM-gerelateerde misdrijven zoals cash- en kaart-trapping en cash omkering in aantal toegenomen van 20.244 naar 22.450. Terwijl de cash-trapping incidenten daalden 12 procent jaar-op-jaar, de kaart-trapping incidenten waren een verrassende 75 procent hoger en de cash omkering fraude (cash reversal fraud) steeg 1800 % ten opzichte van 155 incidenten in 2011 tot 2.978 in 2012.

Eerste Europese update Fraude voor 2013

De Europese ATM Security Team (EAST) heeft haar eerste Europese update Fraude voor 2013 gepubliceerd. Dit is gebaseerd op landelijke criminaliteit updates, gegeven door vertegenwoordigers van 21 landen in de Single Euro Payments Area (SEPA), en 2 niet-SEPA-landen, op de 29e EAST bijeenkomst in Brussel op 6 februari 2013.

Skimming bij geldautomaten werd gemeld door alle landen, met een toename gerapporteerd door 8 landen en neemt af in 4 landen. Een huidige trend is voor kaarten, die worden afgeroomd bij geldautomaten in het buitenland (vooral in Zuid-Amerika), terwijl de echte kaarthouders op bezoek zijn in andere landen.

Cash trapping incidenten werden gemeld door 18 landen, met aanzienlijke stijgingen worden gerapporteerd door drie van hen. Gebruik van de cash klauw om contant geld vangen is aan het verspreiden en dit apparaat wordt ook gebruikt om met de transactie omkering fraude te helpen. Ramkraken en ATM inbraak werd gemeld door 9 landen. Zeven landen meldden explosieve gas aanvallen en dit soort aanvallen lijken in heel Europa toe te nemen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.