Bijgewerkt: 1 december 2022

CDA-Amstelveen vragen over bezuinigingen op straatverlichting

Nieuws -> Politiek

Bron: CDA-Amstelveen
02-09-2022

CDA-Amstelveen zou het toejuichen als de gemeente gedurende de nachtelijke uren de straatverlichting (gedeeltelijk) dimt. Het blijkt een effectieve methode om zuiniger met energie om te gaan. Deze week heeft de fractie schriftelijke vragen aan het college gesteld over het onderwerp.

Vooral in Duitsland is het dimmen van de straatverlichting een actueel thema. In een stad als Weimar, met bijna 70.000 inwoners vergelijkbaar met Amstelveen, gaat de straatverlichting sinds juni van dit jaar een half uur later aan en ook een half uur vroeger uit. Dat levert jaarlijks een besparing op van 100.000 kilowattuur, omgerekend zo’n 40.000 euro.

In Mainz gaat men nog een stapje verder. Deze stad overweegt om slimme straatverlichting in te voeren, waarbij lichten alleen aangaan als paden in gebruik zijn door wandelaars of fietsers. De Dom in Keulen komt ’s nachts voortaan in het donker te staan om elektriciteit te besparen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Arjen Siegmann fractievoorzitter van CDA-Amstelveen in de raadzaal op 29 juni 2022Het CDA heeft de volgende vragen gesteld aan het college:

-Kan aangeven worden hoeveel energie met de straatverlichting in Amstelveen wordt verbruikt en dit dan uitgedrukt in euro’s?;

-Met hoeveel procent zullen deze kosten de komende tijd ten gevolge van de energiecrisis stijgen?

-Heeft de gemeente Amstelveen in het recente verleden overwogen de straatverlichting te dimmen zodat energiekosten worden bespaard? Zo ja, waar is dit uitgevoerd?

-Zo nee, waarom niet? Is het college bereid om deze maatregel in overweging te nemen?

-Zijn er mogelijkheden in Amstelveen om over te gaan tot slimme straatverlichting die alleen aangaat als paden of wegen ook daadwerkelijk gebruikt worden.

-Welke mogelijkheden ziet het college op korte termijn energie te besparen door de straatverlichting gedurende de nachtelijke uren te dimmen?Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.