Bijgewerkt: 2 oktober 2022

CDA-Amstelveen over onafhankelijke kwaliteitsborgers in de bouw

Nieuws -> Politiek

Bron: CDA-Amstelveen
23-09-2022

CDA-Amstelveen wil van het College B en W weten of er vanaf 2023 voldoende onafhankelijke kwaliteitsborgers beschikbaar zijn om alle nieuwe bouwprojecten te toetsen. Met de invoering van de Wet kwaliteitsborging is straks voor het bouwen van woningen en eenvoudige bedrijfsgebouwen geen vergunning meer nodig. Een bouwmelding volstaat.

Foto Amstelveen
(Foto CDA-Amstelveen - 2020)

Bert Rouwenhorst burgerlid van CDA-Amstelveen

De toets vooraf en het toezicht tijdens de bouw verschuift van de gemeente naar onafhankelijke private kwaliteitsborgers. De bedoeling van de wet is dat bouwbedrijven de kwaliteit van hun werk beter controleren. Het moet leiden tot minder bouwfouten en gebreken. Zoals bijvoorbeeld constructiefouten, brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of een slecht functionerende ventilatie.

Er zijn in bouwend Nederland zorgen of er wel voldoende kwaliteitsborgers beschikbaar zijn. Volgens CDA-Amstelveen burgerlid Bert Rouwenhorst is het nog maar de vraag of de huidige gemeentelijke plantoetsers en toezichthouders na 1 januari 2023 overstappen naar commerciële partijen. ‘Voor hen wijzigt de aard van het werk, maar niet de omvang. De gemeenten zullen er alles aan doen om bouwkundigen aan boord te houden.’Een tekort aan kwaliteitsborgers kan volgens Rouwenhorst leiden tot een gedeeltelijke stilstand van de bouw. 'Het kan betekenen dat kleine initiatieven de dupe worden. Is er ook in Amstelveen een gebrek aan kwaliteitsborgers te verwachten? Is er een gerede mogelijkheid dat een tekort aan kwaliteitsborgers zal leiden tot vertraging van de bouwprojecten in Amstelveen? En zal de invoering van de Wet kwaliteitsborging leiden tot een afname van het aantal plantoetsers binnen het gemeentelijk beleid?' - wil het CDA van het college weten. Lees meer over: Wet kwaliteitsborging (Wkb)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.