Bijgewerkt: 18 mei 2024

Burgernet blijkt succesvol in Amstelland

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
17-10-2013

De maanden september en oktober 2013 waren succesvol voor Burgernet. Naast een aantal prachtige resultaten, nam ook het aantal deelnemers flink toe. Ruim 35.000 burgers helpen de Amsterdamse politie nu zoeken naar vermiste en verdachte personen.

Drie woninginbrekers werden vrijdag 11 oktober in Amstelveen op heterdaad betrapt en sloegen op de vlucht. Een getuige belde 112. Vanuit de meldkamer werd een Burgernetactie opgestart. Een 18-jarige deelnemer uit Amstelveen ontving het bericht en besloot samen met een vriend te zoeken.

Bijna een uur later zagen zij een aantal mannen die voldeden aan het signalement; zij hielden zich schuil in de bosjes. De Burgernet-deelnemer belde direct 0800-0011, waarop de meldkamer snel politiemensen die kant op kon sturen. De drie woninginbrekers werden aangehouden.

van zanen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Burgemeester Jan van Zanen, mevrouw Marijke Moens en Fred Kuiper, wijkagent in Kronenburg (Amstelveen-Noord) op vrijdagochtend 6 september 2013 tijdens de start van de landelijke campagne 'Meld je aan bij Burgernet' in Amstelveen op de weekmarkt


Acties

Politie en gemeenten werken gedurende de campagne intensief samen aan de werving van nieuwe leden. Overal in de stad hangen wervingsposters en in stadsdeel Zuid rijden zelfs vuilnisauto’s rond, bestickerd met Burgernetuitingen. Burgemeester Van Zanen deelde op 6 september hoogstpersoonlijk flyers uit op de markt in het Stadshart van Amstelveen. Vanuit de meldkamer gaat gemiddeld één Burgernetactie per dag de deur uit.

Vermist of verdacht

De inspanningen blijken niet voor niets: Sinds de start van de wervingscampagne op 6 september, sloten zich in één maand meer dan 5.000 nieuwe leden bij Burgernet aan. Een stijging van meer dan 17%. Ofwel: ruim 35.000 burgers die in de regio Amsterdam helpen zoeken naar vermiste en verdachte personen.

Successentrend

De toename van het aantal Burgernetleden en de vele acties, leiden steeds vaker tot successen. In de maand september werden vier van de dertig Burgernetacties succesvol afgesloten: vier vermiste personen werden daarbij dankzij een Burgernetdeelnemer gevonden.

In de maand oktober heeft de successentrend zich vooralsnog voortgezet. Zo herkende een deelnemer op dinsdag 15 oktober een tweetal gezochte straatrovers in Amsterdam West. Een dag eerder gaven een aantal deelnemers ook al bruikbare tips aan de meldkamer over een woninginbraak in Amsterdam Nieuw-West. Aansluiten bij burgernet? Of gewoon meer weten? Kijk op www.burgernet.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.