Bijgewerkt: 6 december 2023

Burgemeester Van Zanen zet handtekening voor uniek sierhek

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
28-02-2013

Donderdagochtend 28 februari 2013 zette de Amstelveense burgemeester Jan van Zanen zijn handtekening onder de eerste bestelling voor een sierhek. Beeldend kunstenaar Margot Berkman heeft het hekwerk - in nauw overleg met Paleis Noordeinde - met de hand gemaakt. Het hekwerk maakt onderdeel uit van het project Koningsbomen. De Koningsboom met hekwerk wordt op 30 april in Amstelveen op een nog nader te bepalen locatie geplaatst.

Burgemeester Van Zanen: “Een troonswisseling is een uniek moment. Met het plaatsen van een Koningsboom met hekwerk blijft dit historische feit een tastbare herinnering. Het zou prachtig zijn als meerdere gemeenten ons initiatief volgen.”

Het fraai vormgegeven hek hoort een op een bij de oude traditie van het plaatsen van een Koningsboom ter ere van een troonswisseling, of geboorte van een troonopvolger. Deze feestelijke gewoonte bestaat sinds het ontstaan van het Nederlandse Koningshuis. In Amstelveen zal de plaatsing op een feestelijke manier gebeuren, samen met de Oranjevereniging en enkele kinderen.

koningsboom Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2013)

Burgemeester Jan van Zanen met de flyer en aankoopbon van het hekwerk Koningsbomen. De ontwerper en maker van het hekwerk, beeldend kunstenaar Margot Berkman staat naast hem


Het project Koningsbomen is een initiatief van Stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Het streven is dat in elke gemeente in Nederland een lindeboom met bijbehorend sierhek geplaatst wordt.

De lindeboom

De lindebomen met hun hartvormige blaadjes zijn speciaal door Boomkwekerij Ebben ter gelegenheid van de aanstaande troonswisseling geteeld. De lindeboom is de boom die van oudsher gebruikt wordt als gedenkboom in relatie tot het koningshuis en dit soort kan eeuwen oud worden.

Sierhek

Het sierhek is rond en heeft een doorsnede van 2 meter en is 1,20 meter hoog. Het omarmt als het ware de Koningsboom. De elementen, waar het uit is opgebouwd verwijzen naar de rijke geschiedenis van de Oranjes. De eerste vorm is de Oranjeboom, die zowel vrucht als bloesem draagt. Sinds het ontstaan van het Huis van Oranje wordt dit symbool veelvuldig gebruikt om de standvastigheid en verbondenheid weer te geven. In deze symboliek kan de Oranjeboom, net als de Koningsboom, niet sterven; er ontspruit altijd weer een nieuwe loot, dat is de kracht.

De tweede vorm is een rijk gedecoreerde koningsscepter, het teken van het koningschap. In het sierhek zijn totaal vier Oranjebomen door middel van drie koorden verbonden aan vier sceptervormige paaltjes. Het kunstwerk is uitgevoerd in hoogglans aluminium en met de hand gepolijst.

De glanzende spiegelende werking weerkaatst de positie van de Oranjes in het midden van onze maatschappij. Om het hekwerk tot in lengte van jaren in zijn mooie vorm te laten stralen, is gekozen voor een combinatie met een druipvrije Lindeboom, de Koningsboom. Op de scepter is een plaquette gemonteerd voor een te graveren herinneringstekst. Het ontwerp is een symbolische weergave van de Oranjeboom en is geïnspireerd op afbeeldingen uit de 16de en 17de eeuw.

Informatie

Geïnteresseerde gemeenten kunnen contact opnemen via  het project Koningsbomen, www.koningsbomen.nl  of met Margot Berkman, www.margotberkman.nl . Ook particulieren, instellingen en bedrijven kunnen het hekwerk met boom bestellen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.