Bijgewerkt: 26 september 2022

Burgemeester Poppens heeft de St. Urbanuskerk thermometer bijgewerkt

Nieuws -> Kerk

Bron: Amstelveenweb/Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus
05-12-2020

De St. Urbanuskerk in Bovenkerk is een uniek juweeltje van neogotische bouwkunst op het mooiste plekje van Amstelveen, dat weet iedereen. De prachtige Urbanuskerk is beeldbepalend voor het dorp en daarmee ook voor Amstelveen als geheel. De burgemeester kijkt vanuit zijn werkplek ook uit op de kerk…….!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Als eerste goede daad van de middag bezochten wij in de torenkapel Madonna met haar kind


In 2018 is een groot deel van de kerk door brand verwoest. De toren echter is fier overeind gebleven dankzij de grote krachtsinspanningen van de brandweer en vrijwilligers. Bovenkerk is gezegend met vele betrokken vrijwilligers die onmiddellijk aan de slag gingen om gelden binnen te halen voor de heropbouw van de kerk en dan vooral voor investeringen in de kerk in duurzaamheid en een energiezuinig gebruik van de kerk. De stand van de binnengehaalde gelden wordt aan de toren bijgehouden op een grote 'Thermometer'.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Burgemeester Tjapko Poppens wordt voor de kerk ontvangen door Ad Verkleij vicevoorzitter van R.K. Amstelland


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Clem Venne voorzitter en Herman Harte vicevoorzitter van de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus geven burgemeester Poppens een laatste snelcursus thermometer schilderen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Burgemeester Tjapko Poppens en Herman Harte op de ladder werken goed samen op de ladder


Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen, heeft de ‘Thermometer’ van de St. Urbanuskerk op vrijdagmiddag 4 december 2020 onder grote belangstelling van de betrokkenen bijgewerkt. Klokslag 16.00 uur werd de 'Thermometer Temperatuur' met kwast en rode verf verhoogd met 65.000, een bedrag dat door de gemeente Amstelveen was gedoneerd. Het kerkbestuur kreeg daarbij ook nog eens € 175.375 subsidie van de Provincie Noord-Holland om de kruiswegstaties van het rijksmonument te laten restaureren. De kruisweg, ook wel de Weg der Smarten of de Via Crucis genoemd, verwijst naar een serie afbeeldingen van Jezus Christus op de dag van zijn kruisiging en bijbehorende gebeden. De 14 staties zijn ontstaan uit imitaties van de Via Dolorosa in Jeruzalem, waarvan wordt aangenomen dat het de eigenlijke weg is die Jezus naar de berg Calvariënberg bewandelde. Het doel van de staties is om de christelijke gelovigen te helpen bij het maken van een geestelijke bedevaart door middel van contemplatie van het lijdensverhaal van Christus.

Foto Amstelveen
(Bron Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus - 2020)

2de statie van de kruisweg: Jezus neemt het kruis op zijn schouders. Jezus verschijnt hier dus met wit gewaad en met een aureool, dat is een goud oplichtende cirkel achter het hoofd om de heiligheid aan te geven. Het bordje met de reden van zijn kruisiging is er te zien: Jesus Nazarenus, Rex Judaeorum: Jezus van Nazareth, koning van de Joden. (Joh. 19, 19) Het is een schilderij van Frans Loots (1863-1924)



Kijk hoe deskundig de burgemeester de thermometer verft


Het was erg koud en de gevoelstemperatuur maakte het nog kouder, maar dat mocht de burgemeester niet deren. Hij klom als een ervaren schilder de grote ladder op. Aldaar nam hij de kwast ter hand en verfde heel secuur de rode streep van de thermometer bij. Keurig langs de lijnen en niet hoger dan aangegeven, want er was al afgesproken dat hij elk miezerig streepje boven de aangegeven streep uit eigen zak moest bijdragen. Herman Harte vicevoorzitter van de Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus stond op de ladder onder de burgemeester en zo kon die makkelijk de kwast weer even in de verfpot dopen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

De stand van de thermometer is eigenlijk niet correct, want de Provincie Noord Holland gaf 175.375 euro voor de restauratie van glas in lood ramen die in de brand in 2018 waren verwoest


De actie was niet zonder gevaar, want ondanks de steun van derden was de ladder toch wel  wiebelig vanwege windkracht 3. Gelukkig klaarde Tjapko Poppens de klus tot ieders voldoening en kwam hij zonder kleerscheuren weer terug op aarde!

Vanwege de kou en de snijdende wind hadden de Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus gezorgd dat de aanwezigen nog even een warm kopje thee of koffie konden nuttigen. Toen ging iedereen weer huiswaarts om de laatste hand te leggen voor de Sinterklaas pakjesavond. Op naar de volgende ‘Thermometer verfactie’, misschien door de heer Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in de Provincie Noord-Holland?! We gaan het zien.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.