Bijgewerkt: 21 juli 2024

Burgemeester Litjens nam afscheid van Aalsmeer

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: Amstelveenweb / Jan van Zanen / Gemeente Aalsmeer
20-09-2012

Op woensdagmiddag 19 september 2012 vond van 17.00 -19.00 uur de afscheidsreceptie plaats van burgemeester Pieter Litjens, in de Burgerzaal van het gemeentehuis van Aalsmeer. Pieter Litjens (VVD), burgemeester van Aalsmeer èn 25ste op de VVD-kandidatenlijst, werd gekozen tot lid van de Tweede Kamer.

Voordat de officiële receptie zou plaatsvinden nam Pieter Litjens afscheid van zijn ambtenaren, waarbij de redactieleden van Amstelveenweb reeds de Burgerzaal binnentraden terwijl wethouder economische zaken Ad Verburg (CDA) de aanwezigen toesprak.

litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Ad Verburg (CDA) wethouder economische zaken, vertelt over de 5 werkzame jaren van burgemeester Pieter Litjens in Aalsmeer


In de zaal stonden gemeenteambtenaren, leden van de politie en de brandweer die allen hun burgervader geluk kwamen wensen met zijn nieuwe politieke baan in de Tweede Kamer. En al spoedig kwam ook de gewone burger van Aalsmeer binnen, die Pieter Litjens gedurende vijf jaar als hun burgemeester hadden.

litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Burgemeester Pieter Litjens van Aalsmeer neemt afscheid van zijn ambtenaren


Litjens had liever zelf door de zaal rondgewandeld en met ‘zijn’ mensen gesproken, maar we zijn en blijven Nederlanders en gaan in de rij staan. Deze rij wachtende mensen werd steeds langer en het tijdspad voor het houden van de toespraken werd steeds uitgesteld. Uit Amstelveen was een aantal wethouders aanwezig, zoals Jan-Willem Groot (CDA), John Levie (BBA) en Herbert Raat (VVD), maar ook de burgemeester Jan van Zanen met zijn echtgenote. Uit de buurgemeenten Uithoorn, Hoofddorp en Heemskerk waren ook burgemeesters en wethouders naar de afscheidsreceptie gekomen.

litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Jaap Nawijn, burgemeester van Heemskerk bij het echtpaar Litjens


litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Jan van Zanen en zijn echtgenote Marian nemen afscheid van Litjens en zijn vrouw Saskia


litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De Amstelveense wethouder John Levie neemt afscheid


litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wethouder Herbert Raat (r) van Amstelveen moest lang in de rij wachten tot deze foto geschoten kon worden. Pieter en Herbert waren een tijd lang collega's in de Stopera in Amsterdam, dus zoals werd verteld: de tassendragers van de wethouders


litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

CDA wethouders aan de frisdrank. Vlnr.: Jan-Willem Groot van Amstelveen en Ad Verburg uit Aalsmeer


Gelukkig greep Henk Jan Winter, Hoofd Communicatie van de gemeente Aalsmeer op een bepaald moment in en besloot dat als eerste spreker, Jan van Zanen, de burgemeester van Amstelveen maar naar het podium moest komen om zijn toespraak te houden. Jan van Zanen was de enige die een lange toespraak mocht afsteken en de reden hiervoor zal zijn vanwege de nieuwe ambtelijke samenwerking tussen de twee gemeenten.

litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen tijdens zijn toespraak


Er zullen 130 gemeenteambtenaren verhuizen naar het raadhuis van Amstelveen, om van daaruit de zaken in Aalsmeer aan te sturen. Alleen de paspoort uitgifte blijft nog in Aalsmeer. Beide organisaties zullen samensmelten tot één nieuwe ambtelijke organisatie, die voor beide gemeenten alle ambtelijke taken uitvoert. Landelijk gezien is dit de meest grootschalige en verregaande samenwerking tussen twee ambtelijke apparaten, waarbij beide gemeentebesturen blijven bestaan.

Door deze samenwerking wordt er bespaard op de uitvoeringskosten en het niveau en continuïteit van de gemeentelijke dienstverlening blijven geborgd. Daarnaast maken beide ambtelijke organisaties zich op om met vertrouwen de toekomst tegemoet te treden. Dus dat was de reden, dat als eerste de burgemeester van Amstelveen zijn toespraak kon houden. Zodoende nam de heer Van Zanen van zijn collega burgemeester Litjens als eerste afscheid:

' Beste Pieter, lieve Saskia, dames en heren,

Vandaag is echt de allerlaatste dag van Pieter als burgemeester van Aalsmeer. Voor de statistieken en ook leuk om te weten:

Pieter heeft 16 x een bezoek gebracht aan een 100-jarige,

Pieter heeft 36 x een lintje uitgereikt,

Pieter heeft 74 raadsvergaderingen voorgezeten,

Pieter heeft 266 B en W-vergaderingen voorgezeten.

litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De aanwezigen volgen met grote interesse de toespraken


litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het burgemeesters echtpaar Litjens luistert naar de toespraak van de burgemeester van Amstelveen


Inmiddels is Aalsmeer echt jouw Aalsmeer en ook dat van je vrouw Saskia en jullie drie kinderen. In je afscheidstoespraak in de raad maakte je dat meer dan duidelijk: 'Aalsmeer is leuk; jùllie zijn ontzettend leuk. Niet alleen ik, maar ons hele gezin is vanaf het eerste moment met open armen ontvangen en daar zijn we heel dankbaar voor. Te leuk om hier weg te gaan; we hebben ons aan Kudelstaart gehecht en blijven hier ook wonen.' En, zo vervolgde van Zanen: daarmee blijf je toch een beetje onze buurman. En dat vind ik fantastisch. Hoewel ik je al kende voordat je burgemeester van Aalsmeer werd, heb ik je de afgelopen jaren veel beter leren kennen.

Dames en heren,

Hoe is de burgemeester te typeren? Waarschijnlijk is het u ook niet ontgaan. Pieter praat, loopt, denkt en eet snel. Alles gaat in een heel rap tempo. En daarnaast ziet hij er ook nog eens heel snel uit. Ik was een half jaar geleden in De Hoef in de gemeente de Ronde Venen voor een bijeenkomst van de Nesser dames uit Amstelveen. Ik mocht ze ook toespreken. Er was daar tevens een Aalsmeerse artieste Jolanda Poortvliet die bij de verwelkoming iets zei over haar burgemeester. ‘Dat is pas echt een lekker ding’. Ik moest toen nog met mijn toespraak beginnen. De snelheid van Pieter is ook terug te zien in de voortvarendheid, waarmee hij de samenwerking in de regio en tussen Aalsmeer en Amstelveen mede vorm heeft gegeven. Als hij iets in z’n kop heeft, dan gaat hij er ook echt voor. (Niet waar Saskia?). En Pieter, het gaat echt gebeuren, vanaf 1 januari bedienen onze medewerkers niet alleen Amstelveen, maar ook Aalsmeer. Ik heb er alle vertrouwen in dat het een goede samenwerking gaat worden.

Beste Pieter, uiteraard ben ik even gaan spitten naar wat leuke anekdotes. Mooi verhaal, dat ik hoorde was een keer een bedrijfsbezoek, dat het college van Aalsmeer aflegde. Die ochtend stond Pieter toch enigszins in zijn vrijetijdskleding (ribjasje, spijkerbroek en sjaal) klaar om met het college bij palingvisser Theo Rekelhof op bezoek te gaan. Zo gezegd, zo gedaan; bij zo’n bezoek behoor je natuurlijk ook even wat netten te controleren: een pondje paling lusten we immers allemaal wel… De weergoden waren het college niet goedgezind, met bakken tegelijk kwam het water naar beneden. Tot op de draad natgeregend stond collega Litjens dapper aan boord van het kleine bootje van Rekelhof. Dat bootje heet Duc in altum. Hoe toepasselijk: "Ga naar diep water en werp je netten voor een vangst." (Lucas. 5, 4).

Pieter rijdt alweer jarenlang in zo’n grote, ouwe Volvo V70. Ooit reed hij een splinternieuwe leasewagen, nu zo’n rammelbak: het tekent hem, want het maakt hem niks uit. Ook niet als iedereen kan zien, dat de gekleurde zwembandjes van de kinderen achterin liggen. Nee, grote zorgen maakte Pieter zich pas, toen hij doorkreeg wat een vervuiling zo’n ouwe Zweed veroorzaakt. Hij zei toen: ‘Het is toch eigenlijk ook verschrikkelijk in zo’n vervuiler rondrijden, terwijl we over duurzaamheid en een gezond milieu praten.’ Die V70 staat er overigens nog wel steeds hoor! Met statusdingen heeft Pieter maar bitter weinig op.

Weet u dat hij iets heeft wat ik in Amstelveen moet ontberen? Een eigen douche en wc op de kamer. Ongekende luxe die in de burgemeesterskamer werd gebouwd bij de oplevering van dit monumentale gemeentehuis, vijftig jaar geleden. Maar denkt u dat Pieter daar werkelijk gebruik van zou maken? Niet dus.

Pieter liet ooit een raadsvergadering van een extra schorsing voorzien, omdat hij “eventjes de kinderen van A naar B moest brengen”. Of de raadsleden het hebben gemerkt vermeldt de historie niet. Maar ziehier: de moderne burgemeester in a nutshell. Het tekent de losvoetigheid van Pieter.

Berucht is Pieter’s korte lontje. Hij kan wel eens tekeer gaan. Maar goed, daar hebben meer burgemeesters last van ... (ahum). Maar ook dat typeert hem: hard op de inhoud, zacht op de relatie. Zoals hij over zichzelf zegt: Ik ben een dramjurk, niet alleen binnen het college, ook thuis. Hij prijst zichzelf gelukkig met een veilige rem thuis. Zonder Saskia en zijn kinderen is hij nergens. De afgelopen jaren heb ik hem ook privé mogen meemaken. Wat u misschien niet weet, is dat Pieter een geweldige kok is. En ook dat doet hij snel. In een handomdraai staat er een geweldige maaltijd klaar.

Pieter, je bent een groot ambassadeur voor de gemeente Aalsmeer. Je bent toegankelijk en houdt van aanpakken. Je bent iemand met een grote dossierkennis, waarvoor ik veel respect heb. En velen met mij. Van meet af aan was het duidelijk dat je functie als burgemeester van Aalsmeer niet de laatste stap in je carrière zou zijn. Je gaat nu naar Den Haag naar de Tweede Kamer. Een nieuwe stap in je carrière. En wie weet wat de toekomst nog meer gaat brengen. Zet ‘m op. En vergeet de regio niet. We zullen je allemaal ontzettend missen. We wensen jou, Saskia en je kinderen alle goeds. Veel succes in Den Haag!'

Na de toespraak van burgemeester Jan van Zanen, sprak Pieter Litjens de mensen toe. Hoewel de heer Litjens vaak als een keiharde onderhandelaar overkwam vroeger, waren er toch een paar momenten tijdens zijn toespraak die voor de scheidend burgemeester heel emotioneel werden. Hij is nu 44 jaar en het is toch voor hem en zijn familie een grote stap, om na jarenlang in de lokale regionale politiek te werken, plotseling in de landelijke politiek terecht te komen, hoewel ze in Kudelstaart blijven wonen.

litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Pieter Litjens vertelt over zijn ambt


Pieter Litjens: 'Dames en heren, in de eerste plaats, dank ik jullie voor je komst. Jan (van Zanen) dank voor je mooie woorden, Marian, dank voor de input, het is niet onhandig, om zo veel anekdotes te horen.

Toen Jan aangaf, dat ik zo’n kort lontje had en er meer burgemeester last van hebben, vroeg ik me af of hij bedoelde, dat meer burgemeesters last hadden van mijn korte lontje, of sommige collega’s het als hinder ondervonden.

Ik had mijn verhaal klaar, ‘met dank voor de drie fantastische dagen’ – u kent dit uit de reclame wel. Dat heb ik vorige week in de raadsvergadering gebruikt, toen ik afscheid nam van de gemeenteraad en daar heb ik een klein traantje weggepikt, want ja ik zie ontzettend naar uit de periode in de Tweede Kamer. Morgen om 13 uur begint de installatie en dat is de eerste keer in mijn leven dat ik op zo’n blauwe stoeltje ga zitten en zal ik daar een en ander beloven, dat ik heb ook hier gedaan.

litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De ambtenaren en de gewone burgers in de zaal luisteren naar de toespraken


Maar je torst ook verantwoordelijkheid mee, dat doe je al in het openbaar bestuur in de politiek en daar hoor je niet lichtzinnig mee om te gaan. Dat betekent dat je afscheid neemt. En afscheid nemen is niet makkelijk, behalve als je het niet naar je zin hebt gehad. Vanaf het eerste moment dat wij hier zijn gekomen, dachten wij al dat dit de plek zou zijn waar wij heel goed zouden kunnen leven.

De hartelijkheid en de warmte waarmee wij zijn ontvangen,, hebben wij ervaren vanaf de installatie vergadering op 21 augustus 2007 tot de dag van vandaag en wij zijn jullie allemaal en alle Aalsmeerders daar enorm dankbaar voor! Het is een eervolle baan om te doen, het mooiste ambt, dat je je kunt voorstellen – en hier zullen zeker sommigen instemmend knikken - als je 44 bent en als je ambitieus bent en zo’n korte lontje hebt als ik, dan raak je snel verveeld en dan moet je dat ook onderkennen. Dat betekent, dat je je toekomst op een andere manier moet plannen, dan je pensioen halen in dezelfde functie. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik hier kwam voor één termijn. Ik wist, dat er een moment kwam waarop aan mij zal worden gevraagd: ‘Pieter, wil je nog een termijn van 6 jaar?’ Toen het kabinet viel, was dat voor mij het moment om conclusies te trekken, als je nog in de landelijke politiek van de partij wilt. Dus ik heb gebeld, zelf de telefoon gepakt en niet gewacht als Professor ing. W. Akkermans - je kent hem allemaal - die zo vaak genoemd werd en toch niet gebeld. Als je vindt, dat je zelf verantwoordelijkheid moet zijn voor je eigen leven, voor je eigen toekomst, dan hoor je zelf een voorbeeld te geven. Ik heb door de telefoon gezegd: als jullie mij kunnen gebruiken, dan ben ik graag beschikbaar! Plaats 25 werd mij toebedeeld op de lijst en ik heb geen moment geaarzeld- dat doe ik graag!

litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een foto van de zaal tijdens de toespraken. Rechts staat Annette Cornelisse hoofd communicatie bij de gemeente Amstelveen en Henk Jan Winter, hoofd communicatie van de gemeente Aalsmeer


Een heleboel mensen hebben mij gevraagd, wie zijn je grote voorbeelden? Reagan, Thatcher en Mahatma Ghandi kwamen ter sprake - allemaal fantastische namen, maar mijn voorbeeld loopt hier buiten! Het zijn de mensen die iedere dag vroeg opstaan, naar hun werk gaan, die voor zichzelf een toekomst creëren en die een voorbeeld zijn voor hun kinderen. Dat zijn de mensen die hier nodig zijn! En dat is ook de reden, dat ik uiteindelijk een stap zet om naar Den Haag te gaan, niet omdat daar beter is, of mooier dan burgemeester van Aalsmeer – ik kan geen mooier functie voorstellen. Maar omdat ik het belangrijk vind om al mijn energie daar in te zetten en daarvoor in te spannen. Dat ga ik de volgende vier jaar doen en draag ik alle ervaringen mee die ik in de afgelopen 10-13 jaar in het lokale bestuur heb op gedaan in Amsterdam Zuidoost als stadsdeelwethouder en daarvoor als tassendrager van de wethouder in het Stopera en de afgelopen vijf jaar als burgemeester van Aalsmeer. Die ervaring hoop ik mee te nemen en op een goede manier in te zetten met respect en vaardigheid.

Ik zal de ervaringen koesteren tot de laatste dag en ik kan maar één ding zeggen: BEDANKT! Bedankt aan de ambtelijke organisatie die dag in dag uit werkt - alle ambtenarengrappen ten spijt - om te faciliteren wat hier in de samenleving gebeurt. Bedankt aan het gemeentebestuur en het college, de gemeenteraad, omdat ze bereid zijn om lastige beslissingen te nemen, die in het afgelopen jaar zijn genomen, zoals de samenwerking met Amstelveen. Het ziet er goed uit, maar er is veel water door de Ringvaart gegaan, voordat het zo ver was, maar ook door de Amstel kan ik u verzekeren. En die lastige beslissingen worden genomen door de raadsleden en niet alleen in Aalsmeer, maar ook in de andere gemeenten en daarvoor heb ik diep respect!

Maar vooral dank aan die Aalsmeerders, die iedere dag weer vrijwillig hun best doen om aan de samenleving vorm te geven, waar het prettig wonen en leven is, met hun belangeloos, of beter gezegd, onbezoldigd als vrijwilliger in te zetten in het verenigingsleven, stichtingen en al die andere organisaties. Daar ligt de kracht van Aalsmeer en daar ben ik ongelooflijk trots en dankbaar voor. Dus nogmaals, het ga jullie goed, ik zal jullie niet en nooit vergeten. Dank U wel!

litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het publiek beloont de toespraken met een groot applaus


Na de toespraak van Pieter Litjens werd een verrassing op het podium bekendgemaakt door een aantal ambtenaren. Het is een éénmalig uit te geven ‘glossy’ met de titel: Pieter. Op de omslag stond een rood lint en daarop de tekst: ‘Binnenkort bij u op de deurmat!’ De bedoeling is, dat iedereen kan meeschrijven in het magazine, dat over de anekdotes en gebeurtenissen rondom Pieter Litjens moet worden gevuld. Als het klaar is, omstreeks november, dan wordt het bij iedere Aalsmeerder gratis bezorgd. In de 5 jaren waren blijkbaar onvergetelijke momenten in Aalsmeer, die niet verloren mogen gaan. Wij zullen het zien.

litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De ambtenaren op het podium vertellen over hun cadeau aan burgemeester Litjens


litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Litjens bekijkt met grote verbazing de omslag van het 'Pieter' magazine


De heer Johan Remkes, commissaris van de Koningin in de Provincie Noord-Holland was de volgende spreker en hij zei in zijn toespraak: 'Vandaag zien wij een burgemeester, die vertrekt om Tweede Kamerlid te worden, een stap die niet zo vaak voorkomt. Pieter Litjens is één van de debutanten op het nationale parlementaire toneel en hij heeft die stap wel gezet.

Of zoals het in de politiek tegenwoordig graag genoemd wordt: The new kid on the block. Zijn afscheid komt op grond van de prognoses niet als een volslagen verrassing. Hij stond op een en zeer verkiesbare plaats, 25 op de kandidatenlijst van de VVD. Zijn verkiezing betekent, dat hij als burgemeester Aalsmeer gaat verlaten en dat levert zoals hij dat zelf zegt: een dubbel gevoel op. En niet alleen bij hem. Pieter was een burgemeester met enthousiasme, flair en duidingkracht. Het boegbeeld van de gemeente, net zoals hij voorzitter het boegbeeld en ambassadeur was van bijvoorbeeld de Stichting Greenport Aalsmeer.

Pieter is iemand die fervent het woord kan voeren over verschillende onderwerpen en dat doet hij met kracht en argumenten. Toen hij hier in 2007 aantrad, was hij de opvolger van Joost Hoffscholte, die hier heel lang een uitstekend burgemeester was met gevoel voor stijl en decor en een uitstekend en betrokken gastheer. Dat was een erfenis, waarmee de jonge Litjens moest omgaan en dat deed hij voortreffelijk. Zonder mekkeren en zonder mankeren met opgewekte moed, als een professioneel bestuurder.

Litjens bleek een uitstekend burgemeester en de berichten over hem die het provinciehuis bereikten, waren zonder uitzondering positief. Onder zijn leiding heeft de samenwerking met Amstelveen meer vorm gekregen. Het zoeken naar een sterke ambtelijke samenwerking is en blijft een bestuurlijke visie. Beter anticiperen op de ontwikkelingen, dan straks achter het net vissen.

litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Johan Remkes, de commissaris van de Koningin in de Provincie Noord-Holland, tijdens zijn toespraak


Pieter, je bent een doener, een aanpakker en je had je zaakjes altijd uitstekend op orde. Gezien zijn leeftijd, kwaliteiten en ambities, wist iedereen wel dat hij in ieder geval nog een stap zou zetten na het burgemeesterschap van Aalsmeer. Het is wel jammer, dat hij zijn eerste termijn niet afmaakt, een tikkeltje ontijdig, maar zoals dat hij terecht zei: 'Het moment van de Tweede Kamer verkiezingen valt niet uit Aalsmeer te besturen!'

Ik zeg het door mijn eigen ervaringen, dit soort treinen komen meestal maar één keer voorbij en een alternatief, als je die ambitie hebt voor opstappen, is er niet! In 2013, als Pieter zijn termijn zou volmaken, zijn er geen Tweede kamer verkiezingen, laten we dat tenminste hopen. En gelukkig kent het burgemeesterschap zo zijn hoogtepunten. Zo heeft uw burgemeester onlangs de nieuwe vestiging van Dogstar Tattoos geopend en ter gelegenheid daarvan liet hij een tijdelijke tattoo zetten met de tekst: “I LOVE AALSMEER!”

Dat dames en heren gaat ver, maar als gezegd het ging gelukkig om een tijdelijke tattoo, die de eerste douche niet overleefde. Hij schreef het daarna op zijn weblog: 'Je hoeft zo’n tekst niet op je arm te hebben als hij al in je hart zit!' – en zo is het precies!

Beste Pieter, je verlaat Aalsmeer met een dubbel gevoel en Aalsmeer laat jou gaan met een dubbel gevoel. Men gunt je deze stap, maar men vindt het tegelijkertijd jammer dat je vertrekt. En dat zelfde gevoel heb jij ook. Ik heb een cadeautje voor je, dat iedere burgemeester krijgt die Noord-Holland verlaat en dat zal je helpen bij het in leven houden van de herinneringen aan deze mooie provincie. Als je er tenminste zuinig op bent!

Het ga je goed! En wij zullen je verrichtingen op het Haagse politieke toneel met grote belangstelling te volgen!'- aldus Johan Remkes, de commissaris van de Koningin in de Provincie Noord-Holland.

litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Pieter Litjens en zijn echtgenote Saskia klappen voor commissaris Johan Remkes, na diens speech


litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Johan Remkes overhandigt zijn cadeaus aan Pieter Litjens. Wat zich in de dozen bevond, werd niet verteld....


litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Ter herinnering poseert commissaris Johan Remkes met burgemeester Pieter Litjens en echtgenote voor de foto


Na de toespraken ging de afscheidsreceptie van burgemeester Pieter Litjens door en hij en zijn vrouw Saskia ontvingen hartelijk iedereen in de zaal, die van hen afscheid kwam nemen. Deze receptie werd hen aangeboden door de Gemeente Aalsmeer.

Op 20 september 2012 om 0 uur 37 heeft Pieter Litjens op Twitter een bericht geplaatst: 'Afscheid van #Aalsmeer is een feit... Ambtsketen aan de wilgen en naar Den Haag. Aalsmeer bedankt voor een ervaring voor het leven!'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.