Bijgewerkt: 27 september 2023

Bunker in het Amsterdamse Bos

Nieuws -> Amsterdamse Bos

Bron: Stelling van Amsterdam
11-12-2008

Het was een grote verrassing om te vernemen dat er een bunker in het Amsterdamse Bos ligt, zelfs nog recenter uit de Koude Oorlog. De Boswachterij bleek zeer medewerkzaam maar hadden helaas niets in hun archief. Wel staat in het WOZ-register van de gemeente het bouwjaar 1966 vermeld.

Zodoende mochten we de bunker van binnen bekijken. In samenspraak met de Boswachterij blijft de locatie geheim en wordt daarom niets vermeldt over de tocht er naar toe. Van de bunker zijn bovengronds alleen twee metalen luiken, twee luchtpijpen en een antenne binnen een hek zichtbaar. Door de begroeiing is er van enkele meters afstand helemaal niets te zien. Omdat alle voorzieningen zijn afgekoppeld zie je binnen ook niets zonder zaklantaarn.

Bosbunker Amstelveen
(Stelling van Amsterdam - 2008)

De ingang van de bunker


Een schuifluik geeft toegang tot een trap naar de eerste metalen deur. Dan slingeren door een smalle gang met douche naar een tweede metalen deur. Het interieur blijkt te bestaan uit twee naast elkaar gelegen ruimten van ongeveer 3x10 meter, met een metalen deur ertussen. Nabij de nooduitgang zit de complete luchtinstallatie met een klein koolstoffilter uit 1970.

Op de schakelkast zit een tijdklok dus mogelijk heeft de ventilatie automatisch regelmatig gedraaid om de bunker aangenaam te houden. Via de klimkoker van de nooduitgang zijn via twee zware luiken de zandfilters te bereiken, met daarin de stoffelijke resten van vogeltjes die de weg naar buiten niet meer konden vinden.

Onder de trap staat nog een compressor aangesloten voor onbekende toepassing. Een schakelaar met de keuze tussen aggregaat en netvoeding is er ook, maar geen spoor van het aggregaat. Er is een keukenblok met een boiler (zonder jaartal op het typeplaatje). De bunker is door de Boswachterij gebruikt als archiefruimte en er staan nog wat spullen in, zoals een opgezette eend.

Bosbunker Amstelveen
(Stelling van Amsterdam - 2008)

En zo ziet de bunker binnen uit


Gezien de kleine afmetingen en de inrichting gaat het zeker niet om een openbare schuilplaats of een noodzetel van een organisatie. Destijds moest men thuis onder de trap of in de kelder een eigen schuilplaatsje inrichten en de gemeente zorgde voor openbare schuilplaatsen voor publiek op de openbare weg. Maar bedrijven moesten een Bedrijfszelfbescherming (Bzb, nu Bedrijfshulpverlening) hebben die zorgden voor schuilgelegenheid voor het personeel. Daar moet deze bunker voor gebouwd zijn. (Foto’s: Hans Baas en René Ros)

Kijk hier nog: Schuilplaats BoswachterijAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.