Bijgewerkt: 27 september 2023

Brandweerplein.nl speciale website voor de jeugd is online

Nieuws -> Brandweer

Bron: Brandweer Amsterdam-Amstelland
19-04-2012

Vanaf woensdag 18 april 2012 is www.brandweerplein.nl  dé plek voor de jongere jeugd die geïnteresseerd zijn in de brandweer en brandveiligheid. Op de site staan onder andere filmpjes, spelletjes, kleurplaten en informatie voor spreekbeurten over de brandweer.

‘Brandweerman Jan' is gastheer van deze site, waarop op speelse wijze antwoord wordt gegeven op vier hoofdvragen: wat is brand, hoe ontstaat brand, wat doe je bij brand, hoe voorkom je brand en wat doet de brandweer?

brandweer Amstelveen
(Bron Brandweer Amstelland - 2012)

'Brandweerman Jan' is de gastheer van de website Brandweerplein.nl


De jeugd heeft de toekomst

Op 7 juli 1652 was de toen 15-jarige Jan van der Heijden getuige van een grote brand die het Amsterdamse stadhuis in de as legde. Vanaf dat moment was hij gefascineerd door brandbestrijding. Van der Heijden ontwikkelde zich als kunstschilder en uitvinder van onder andere de straatverlichting, maar zijn interesse voor vuur bleef.

Hij wendde zijn talenten aan om de wijze, waarop brand werd bestreden te verbeteren. Zo vond hij onder andere de slangenbrandspuit uit, wat de bestrijding van branden sneller en effectiever maakte. Daarnaast zorgde Jan van der Heijden voor een andere organisatie, waarmee hij zorgde voor een grote professionaliseringsslag.

Ook dit had groot effect op de manier, waarop brand werd bestreden. Jan van der Heijden wordt gezien als de grondlegger van de huidige brandweer. In 2012 is het driehonderd jaar geleden dat Jan van der Heijden is overleden.

Om hem te gedenken heeft brandweer 2012 uitgeroepen tot het Jan van der Heijdenjaar. Het jaar wordt ook aangegrepen om de omslag te maken naar de brandweer van de toekomst, waarin naast repressie de nadruk ook meer komt te liggen op de eigen verantwoordelijkheid van burgers bij brandveiligheid.

‘De jeugd heeft de toekomst,' zegt Elie van Strien, commandant van Brandweer Amsterdam-Amstelland. ‘Jan van der Heijden heeft dit als geen ander bewezen. Daarom vind ik het belangrijk om kinderen nadrukkelijk te betrekken in het brandveiliger maken van onze regio.

Niet alleen om ervoor te zorgen, dat zij later hun eigen woning brandveilig houden, maar ook om nu hun ouders aan te sporen om maatregelen te nemen om de woning brandveiliger te maken en voorbereidingen te treffen om bij brand zo goed en snel mogelijk te kunnen vluchten, bijvoorbeeld door een rookmelder op te hangen en een vluchtplan te maken. Deze portal kan daar een belangrijke rol in spelen.'

Brandweerfestival

Naast edutainment, wordt het brandweerplein ook ingezet ter promotie van het Brandweerfestival, dat op 19 en 20 mei 2012 wordt georganiseerd. Kinderen worden door de bekende rapper Monsif opgeroepen om een eigen rap te maken over brandveiligheid en deze op de site te zetten. Iedereen kan stemmen op de beste rap en de winnaar mag optreden op het Brandweerfestival.

Het brandweerfestival wordt georganiseerd in het kader van het Jan van der Heijdenjaar en is onderdeel van de campagne Samen Brandveilig. Brandweerplein.nl is een initiatief van Brandweer Amsterdam-Amstelland en de Nederlandse Brandwonden Stichting. De portal is ontwikkeld door LOLA Brand.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.