Bijgewerkt: 18 augustus 2022

Bowie avond in P60

Nieuws -> P60

Bron: P60
23-12-2011

Speed of Life - David Bowie 65!

Ter ere van de 65e verjaardag van David Bowie organiseert P60 op 7 januari 2012 een avond die volledig in het teken staat van de Britse pop-legende. Echo Bowie, de beste Bowie tribute band van Nederland verzorgt een spetterend optreden vol nostalgie. Het beste van ruim 40 jaar popgeschiedenis zal voorbij komen. We hebben voor deze speciale gelegenheid Wouter Menken van Echo Bowie gevraagd, wat David Bowie voor hem heeft betekend.

Wouter, jullie band bestaat al enige tijd. Hoe gaat het nu? Het gaat heel goed. Wij zijn vijf echte Bowie-fanaten. Bij Echo Bowie speel ik drums en we bestaan nu ongeveer tien jaar. De eerste vijf jaar meer als een soort projectband. Toen zijn we anderhalf jaar in ruste geweest, waarna we een nieuwe bassist en een nieuwe toetsenist (resp. Johnny Vain en Bart Groenendijk, red.) hebben gevonden en sinds drie jaar zijn we weer zeer actief. Het is geweldig om zijn nummers te spelen.

Wat is als band het leukst om te spelen?

Wij vinden het het leukst om de klassiekers van Bowie op onze eigen manier te spelen. Er zijn tribute bands die proberen alles zo precies mogelijk na te spelen, maar wij zijn muzikanten die graag onze eigen stijl erbij willen betrekken. Het past ook meer bij Bowie. Hij gaat altijd met zijn tijd mee en op elke tour klinken zijn oude nummers anders, afhankelijk van de muzikanten waar hij op dat moment mee speelt. Dat houdt zijn muziek dynamisch.

David Bowie’s muziek is dus heel divers en van alle tijden. Wat beschouw jij als zijn meest invloedrijke periode? Voor mij kan dat nu Ziggy Stardust zijn en over twee maanden The Thin White Duke. Ik vind zelf zijn album Scary Monsters uit 1980 wel een van zijn beste platen. In 1995 begon hij ook jungle en drum ‘n bass in zijn muziek te verwerken.

Hij blijft zo vernieuwen en zoeken naar nieuwe geluiden. Hij haalt zijn inspiratie uit de jeugd, maar vaak is het dan nog underground. Hij heeft er echt een neusje voor. Zijn looks, zijn alter ego’s, dat is natuurlijk geniaal. Ziggy Stardust, Thin White Duke, maar ook Halloween Jack vertegenwoordigen geweldige periodes in zijn muziek.

Echo Bowie - Rebel Rebel

Met welke periode in zijn carrière begon jouw fascinatie voor Bowie? Voor mij begon de fascinatie rond 1985, toen het album Tonight uitkwam, overigens één van zijn slechtste platen. Maar daar stond wel het nummer Blue Jean op, wat een behoorlijk raakvlak heeft met Elvis. Voor die tijd was ik een Elvis-fan en dat ben ik eigenlijk nog steeds. Door Elvis en Blue Jean ben ik dus bij Bowie uitgekomen. Toen begon de ontdekkingsreis. Het was toen 1985 en hij was al bezig vanaf 1967. Ik had dus behoorlijk wat in te halen en in die tijd kwam er ook elke twee à drie jaar een nieuwe plaat uit, tot 2003 ongeveer.

Heb je hem in die tijd ook live gezien? Ja, mijn eerste concert was in 1987, dat was de Glass Spider tour. Het was echt een Spinal Tap-achtige bedoening. Het was mijn eerste Bowie ervaring ooit en dat was natuurlijk geweldig. Daarna kwam Tin Machine en later ook Outside. Die tour vond ik ook echt fantastisch. Ik heb hem alles bij elkaar zeker wel twintig keer live gezien, misschien wel meer. Rock Werchter, de O2 Arena in Londen, maar ook in kleinere venues, voor een paar honderd man. Dat is ook heel speciaal.

Wat heeft het meeste indruk gemaakt? Ik heb hem een keer in levende lijve ontmoet. Ik moest als invaller voor de Slagwerkkrant een interview doen met de drummer van David Bowie. Hij experimenteerde met samples en aparte geluiden. Dat was voor die tijd ook echt vernieuwend. Op een gegeven moment stonden we alleen backstage en kwam David Bowie er ineens bij. We hebben toen heel even gepraat, maar voor mij leek het natuurlijk een eeuwigheid. Hij vond het leuk, dat ik kwam voor zijn drummer en niet zomaar een fan was.

Heb je als muzikant en liefhebber een favoriet nummer? Toevallig heb ik laatst mijn eigen top vijftien beste Bowie songs gemaakt, met Teenage Wildlife op één. Het is een albumtrack en dus geen grote hit, maar het nummer heeft voor mij alles wat Bowie te gek maakt. Geweldige tekst en sound. Het belichaamt voor mij David Bowie. Natuurlijk hou ik ook van hits als Heroes en Space Oddity.

Deze hits zullen jullie ook ongetwijfeld op 7 januari in P60 ten gehore brengen. Wat verwacht je van de avond? Ik verwacht een geweldig feest. Uiteraard spelen we Heroes en Space Oddity. In onze set komen verder onder meer Ashes To Ashes, China Girl en Ziggy Stardust voorbij, maar ook minder bekende nummers als Stay en Breaking Glass, echte fan-favourites.

Er zullen gastmuzikanten meespelen en er is een DJ, die in zijn set allemaal Bowie gerelateerde nummers draait, van glamrock tot soul. We hebben een fototentoonstelling met uniek fotomateriaal en Bowie cocktails. Te veel om op te noemen voor fans en muziekliefhebbers in het algemeen. Ik maak geregeld op onze concerten mee, dat mensen die geen Bowie-fans zijn door onze show zich meer gaan verdiepen in zijn muziek. (Interview en tekst: Terry Ros)

Kijk voor meer informatie over Echo Bowie op www.echobowie.com. Voor informatie over de David Bowie night in P60, kijk op www.p60.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.