Bijgewerkt: 27 november 2021

Bovenkerk wil 30-km zone

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
29-07-2009

Het bewonersplatform van Bovenkerk is teleurgesteld, dat de Noorddammerlaan en Legmeerdijk niet worden ingericht als 30-kilometerzone. De gemeente heeft er het geld niet voor. Het platform legt zich er niet bij neer.

Er wordt al vele jaren gesproken over het inrichten van de Noorddammerlaan en Legmeerdijk als 30-km zone. Het zou namelijk enkele knelpunten oplossen, zoals de oversteek voor voetgangers bij het Zwarte Pad en voor fietsers bij de overgang van de historische tramlijn.

Fietser Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Op de Noorddammerlaan in Bovenkerk is nog steeds de oude situatie op 29 juli 2009, dus de fietsers hebben hier geen voorrang


De gemeente heeft onder het motto 'meespraak' uitgebreid met de bewoners van gedachten gewisseld, over hoe de verkeerssituatie in Bovenkerk het beste kan worden aangepakt. Volgens Johan van Rijt, voorzitter van het Bewonersplatform Bovenkerk, waren de bewoners aanvankelijk vol lof over de manier waarop de gemeente het inspraakgebeuren had aangepakt.

'Een uitstekend voorbeeld van participatie van de burger op de juiste plek, namelijk aan het begin van het proces,' schrijft hij in Nota Bene, een uitgave van het wijkplatform. 'Samen zouden we er wel uitkomen was de gemeentelijke belofte. Nu weten we beter.' Recent kreeg het wijkplatform te horen, dat de 30-kilometerzone niet doorgaat.

Fietser Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Bus 171 van Connexxion rijdt op de Noorddammerlaan richting de Handweg


Verkeerswethouder Joss Tabak kwam het persoonlijk bij het wijkplatform uitleggen: er is geen geld. „Heel jammer, dat het niet kan," zegt Van Rijt. „De bedoeling was een integrale aanpak van de verkeerssituatie in heel Bovenkerk. Het gevaar is, dat iedereen nu gaat opkomen voor zijn eigen tuintje." In het kader van de integrale aanpak zou ook de verkeersregeling op de kruising Legmeerdijk-Schinkeldijkje worden aangepakt, om het sluipverkeer via Legmeerdijk en Noorddammerlaan te beperken.

Fietser Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Het fietspad kruist de weg in de Zetterij. Het overzicht op het fietspad voor de autorijders hier is ook niet helemaal optimaal, ondanks de vele waarschuwingsborden rijden veel autorijders gewoon door, zonder gas terug te nemen


Het verkeer kan nu immers gebruik maken van de verlengde Beneluxbaan. Verder zou buslijn 171 een andere route krijgen door de wijk. De gemeente maakt nog wel de overige straten in Bovenkerk tot 30-km zone. De doorgaande route Noorddammerlaan-Legmeerdijk echter niet. De komende tijd wil het wijkplatform bekijken, of onderdelen van de voornemens alsnog kunnen worden uitgevoerd.

Prioriteitenlijst voor Bovenkerk

Van Rijt denkt bijvoorbeeld aan de fietsoversteek bij de historische spoorlijn en alsnog de 30-kilometerzone. „Na de zomervakantie komen we bij elkaar om een prioriteitenlijstje te maken," zegt Van Rijt. „De oversteek bij de spoorlijn moet goed worden aangepakt. We willen niet zoiets als in het Oude Dorp.

Fietser Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een zeer onoverzichtelijke kruising in het Oude Dorp van Amstelveen in de Stationsstraat. Nog veel autorijders zijn niet van bewust, dat ze hier geen voorrang hebben en ze rijden heel nonchalant door


Fietsers hebben daar voorrang gekregen op auto's, maar als je daar uit de richting Bovenkerk fietst, dan is het uitzicht naar links heel slecht. Het is wachten tot er wat gebeurt." Het plotselinge niet doorgaan van de 30-km zone doet Van Rijt denken aan de inspraak in het Oude Dorp, waar plannen ineens ingrijpend wijzigden.

Volgens een woordvoerster van de gemeente blijven de resultaten van meespraak wel degelijk van belang. „Uit het feit, dat de wethouder persoonlijk naar het wijkplatform is gegaan, om de stand van zaken te vertellen blijkt bovendien, dat wij als gemeente wel degelijk terugkoppelen. Overigens kan de gemeente niet alles wat in inspraak naar voren wordt gebracht honoreren. Zij moet toch het algemeen belang afwegen."Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS