Bijgewerkt: 7 oktober 2022

Boogie met voorlezen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb / CPNB
20-01-2010

Op 20 januari 2010 werd gestart met Het Nationale Voorleesontbijt in honderden kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en bibliotheken vanwege de 7e editie van De Nationale Voorleesdagen, die tot en met 30 januari 2010 duren.

Vele bekende en onbekende Nederlanders lazen vanochtend voor aan kinderen, die zelf nog niet kunnen lezen. Dit jaar zijn vooral vaders uitgenodigd voor te lezen, zoals Wouter Bos, André Rouvoet, Lange Frans, Beau van Erven Dorens en Waldemar Torenstra. Dit naar aanleiding van het Prentenboek van het Jaar, waarin een vader de hoofdrol speelt.

Voorleesochtend Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Christine Kempkes, directeur van Amstelland Bibliotheken verwelkomt alle kinderen en de burgemeester kan met de voorleesochtend beginnen


In de bibliotheek op het Stadsplein van Amstelveen was uiteraard ook het traditionele voorleesontbijt georganiseerd en Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen las het kinderboek van Guido van Genechten: 'De Wiebelbillenboogie' voor.

De vele peuters van de scholen de Horizon en Het Palet, begeleid door ouders en juffen, vonden het zo prachtig, dat de burgemeester zo enthousiast het verhaal voorlas, dat ze aan het einde de Wiebelbillenboogie zelf samen gingen opvoeren.

Voorleesochtend Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De peuters, die nog niet kunnen lezen zijn heel enthousiast


Vaders gaan minder voorlezen

Uit onderzoek dat in opdracht van Stichting Lezen is uitgevoerd, blijkt dat vaders minder vaak voorlezen dan moeders. Verder blijkt dat het verhaaltje voor het slapen gaan het populairst is: 8 van de 10 ouders leest op dat moment van de dag hun kinderen voor. De belangrijkste reden dat ouders voorlezen is dat hun kinderen het leuk vinden, maar liefst 74% van de ouders geeft aan dat zij het zelf ook een gezellig moment vinden.

Voorleesochtend Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Jan van Zanen, de burgemeester van Amstelveen is ook een goede poppenspeler


Dit jaar doet naar schatting meer dan 70% van de peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en de laagste groepen van de basisscholen mee aan De Nationale Voorleesdagen. De campagne is een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB. Doel is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

Voorleesochtend Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De kinderen vinden het allemaal prachtig


Voorleesochtend Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

En als laatste act danst iedereen de Wiebel-billen-boogie gezellig mee
Centraal staat het boek dat werd verkozen door een jury van jeugdbibliothecarissen tot Prentenboek van het Jaar 2010: De wiebelbillenboogie van Guido van Genechten (Mol, 1957). De wiebelbillenboogie (Uitgeverij Clavis) verscheen in 2008 en is het tweede prentenboek van Guido van Genechten dat gekozen is tot Prentenboek van het Jaar. In 2007 viel deze eer te beurt aan zijn boek Kleine Kangoeroe.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.