Bijgewerkt: 25 juni 2024

Boeklancering en -lezing 'Boeren op de Buitenplaats' in Wester Amstel

Nieuws -> Wester-Amstel

Bron: Stichting Vrienden van Wester-Amstel
25-05-2022

Sjieke buitenplaatsbewoners en Amstellandse boeren leefden in voorbije eeuwen niet alleen naast elkaar, maar ook mét elkaar. Gerrit van Oosterom deed onderzoek naar dit fenomeen. Zijn recente promotieonderzoek verschijnt in een voor het brede publiek geschreven boek met de titel 'Boeren op de buitenplaats' : De relatie tussen de landbouw en buitenleven in het Amstellands Arcadië (1640 – 1840)’ . Het eerste exemplaar wordt gepresenteerd op vrijdag 17 juni 2022 om 20:00 op buitenplaats Wester-Amstel. Van Oosterom zal met geuren en kleuren verhalen over zijn ontdekkingen.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2022)

Olieverf schilderij van Louis Fabritius Dubourg (1693-1775) 'Landleven' (48 x 55.6 cm) uit 1745. Elegante dames en heren bewonderen een stier aan de poorten van een landhuis. Een deel van dit schilderij werd gebruikt voor de omslag van het boek 'Boeren op de buitenplaats'


In de 17de en 18de eeuw waren pachtboerderijen een vast onderdeel van de vele buitenplaatsen rond Amsterdam. Waarom was dat en welke rol speelden die boerderijen en de pachtboeren die er woonden in het buitenleven van de Amsterdamse elite?  In ‘Boeren op de buitenplaats’ wordt deze onbekende agrarische geschiedenis van de Hollandse buitenplaats in kaart gebracht.

Van Oosterom onderzocht 150 buitenplaatsen in het Amstelland, hun eigenaren, pachtboeren en landbezit. Naast de economische aspecten bestede hij veel aandacht aan de manier waarop die boerderijen ruimtelijk werden ingepast op de buitenplaats. Hij beschrijft de verhouding tussen boeren en pachtheren, de rol van vee in de buitenplaats-cultuur en de diepere betekenis van deze combinatie van nut en genoegen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het gebouw van buitenplaats Wester-Amstel in juni 2019 van de oever van de rivier Amstel gefotografeerd


Hij promoveert op 9 juni 2022 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Gerrit Van Oosterom is landschapsarchitect en landschapshistoricus. Wester-Amstel is één van de vier buitenplaatsen die in detail is onderzocht. Daarmee vormt zij het perfecte podium voor de lancering van dit boek. Deze vindt plaats op 17 juni in de nieuwe parkzaal van Wester-Amstel, gelegen aan Amsteldijk Noord 55 te Amstelveen. De deuren openen om 19:30, de lezing duurt van 20:00 tot 21:30. Kaarten zijn verkrijgbaar via https://billetto.nl/e/boekpresentatie-en-lezing-boeren-op-de-buitenplaats-door-gerrit-van-oosterom-Tickets-629501  Vrienden van Wester-Amstel krijgen 2.50 korting op de toegangsprijs van 5 euro. Het aantal kaarten is beperkt. Parkeren is gratis.

Over Wester-Amstel en Stichting Vrienden van Wester-Amstel. Onder de rook van bruisend Amsterdam ligt Wester-Amstel, een prachtige vier eeuwen oude buitenplaats in een oase van groen. Park en tuinen zijn vrij toegankelijk voor bezoekers en worden door vrijwilligers prachtig onderhouden. Park en huis worden gebruikt voor culturele evenementen. De goede doelenstichting ‘Vrienden van Wester-Amstel’ organiseert al deze publieksactiviteiten. Zij doet dit met de ondersteuning van zo’n 300 vrienden, waaronder ruim 30 actieve vrijwilligers. Meer informatie vindt u op www.wester-amstel.nl
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.