Bijgewerkt: 20 april 2024

Boekenweek 2023 bij Libris Venstra

Nieuws -> Cultuur

Bron: Libris Venstra
03-03-2023

De 88ste Boekenweek, het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken, vindt plaats van zaterdag 11 t/m zondag 19 maart 2023. De Boekenweek viert dit jaar de pluriformiteit van onze identiteit met het thema 'Ik ben alles'.

Voor Libris Venstra is er geen groter feest dan de jaarlijkse Boekenweek. Deze vieren we graag met bezoekers, klanten én met de auteurs Mark H. Stokmans, Maxim Februari en Alex Boogers.  

Zondag 12 maart 2023, 14:30 uur: Mark H. Stokmans. Locatie: Libris Venstra. Met zijn roman Land van echo’s heeft Mark H. Stokmans de Nederlandse Boekhandelsprijs 2022 gewonnen. Het is een bekroning voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige boek van het afgelopen jaar dat volgens de boekverkopers, ons dus, een groter publiek verdient. Het boek is een historische roman die speelt tegen de achtergrond van de Spaanse Burgeroorlog, het bewind van dictator Franco en de Tweede Wereldoorlog. ‘Een indrukwekkend en onvergetelijk epos’, aldus boekverkoper Ada Ruiter. Na een kort interview signeert Mark zijn boeken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Libris Venstra annex Bibliotheek Amstelland aan het Stadsplein Amstelveen op 17 oktober 2019

Woensdag 15 maart 2023, 19:15 uur: Maxim Februari. Locatie: Bibliotheek Amstelveen. In het inleidende hoofdstuk van zijn nieuwe boek Doe zelf normaal schrijft ethicus, rechtsfilosoof, romancier en NRC-columnist Maxim Februari: "Eigenlijk gaat dit boek over de vervanging van het vertrouwde rechtssysteem door een nieuwe manier om menselijk gedrag te reguleren en te sturen." Die nieuwe manier is digitaal. In een wereld die volkomen beheerst wordt door informatietechnologie zijn burgers geen mensen meer maar enorme datasets, waar alleen digitale technologie iets mee kan.

Veel mensen zullen denken dat het zo’n vaart niet loopt. Maar Februari laat op begrijpelijke wijze zien dat het wél vaart loopt en bovendien dat de overheid en wijzelf de ontwikkelingen min of meer ongehinderd op hun beloop laten. We beseffen niet hoezeer rechten, rechtsstaat en democratie gevaar lopen. Omdat we de wederkerigheid van onze verhouding met informatietechnologie niet inzien: we denken een instrument te bespelen, zonder te begrijpen dat het tegelijkertijd ons bespeelt.

Op Verkiezingsavond 15 maart gaan we tijdens het Literair Café 102 met Februari in gesprek. Libris Venstra is die dag stemlocatie. Vanwege het tellen van de stemmen ronden we het gesprek met Maxim Februari om 20:30 uur af. Na afloop signeert Maxim in Libris Venstra.

Zaterdag 18 maart 2023, 11:00 uur: Alex Boogers. Locatie: Bibliotheek Amstelveen. Een speciale editie van het Literair Café 102 met Alex Boogers! Tijdens deze editie praat journalist Theo Hakkert met Alex Boogers over zijn nieuwe roman Wij zijn van diamant, een groots opgezette familiekroniek waarin gebeurtenissen uit het verleden generaties lang kunnen doorwerken. Volgens boekverkoper Remco Houtepen nu al hét boek van 2023. Na het interview signeert Alex z’n boek in Libris Venstra. Aanmelden voor de auteursbezoeken kan via de agenda op de evenementenpagina op de website van Libris Venstra en voor het Literaire Café 102 via de agenda op de website van Bibliotheek Amstelland.

Het thema dit jaar is ‘Ik ben alles'. Hiermee vieren we de pluriformiteit van onze identiteit, een bijzonder actueel thema. Want hoewel de zoektocht naar wie je bent van alle tijden is, voelt die in de huidige tijdgeest dwingender, complexer en spannender dan ooit. Met de veelheid aan rollen die we vervullen – die van ouder en kind, van partner en collega, van leerling en mentor – en de veelheid aan gezichten die we on- en offline tonen, is iedereen de optelsom van al die componenten.

Juist een boek stelt ons in staat om onszelf en anderen beter te leren kennen. We herkennen én erkennen dat wat we al wisten en verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van personages die we niet zijn of kennen en ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles.

Lize Spit en Raoul de Jong zijn de Boekenweekauteurs van 2023! Lize Spit schrijft het Boekenweekgeschenk en Raoul de Jong schrijft het Boekenweekessay. Het Boekenweekgeschenk krijgen lezers tijdens de Boekenweek bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel. Het Boekenweekessay ligt voor € 5 in de winkel. Adres: Libris Venstra Stadsplein 102-A 1181 ZM Amstelveen



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.