Bijgewerkt: 20 maart 2023

Boekenweek 2011 thema: 'Geschreven portretten'

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelland Bibliotheken
04-03-2011

Boekenweek 2011. Nop Maas, Nico Dijkshoorn en de controversiële biografie over Gerard Reve

Op 16 maart 2011 start de Boekenweek 2011. Dit jaar is het motto Curriculum Vitae - 'Geschreven portretten' en staat de (auto)biografie centraal. Amstelland Bibliotheken organiseert verschillende activiteiten tijdens deze Boekenweek.

Een daarvan is het gesprek over Gerard Reve tussen Reve-liefhebber Nico Dijkshoorn en Reve-kenner par excellence Nop Maas. Hij is de schrijver van de controversiële driedelige biografie over Gerard Reve, waarvan het laatste deel op het punt van uitkomen staat.

Maas  Amstelveen
(Foto Fay Asselbergs - 2011)

Nop Maas, literatuurhistoricus


Nop Maas heeft een van de meest uitvoerige biografieën over Gerard Reve geschreven, getiteld Gerard Reve: de kroniek van een schuldig leven, een trilogie. In 2009 verscheen het eerste deel, De vroege jaren, gevolgd door De ‘rampjaren’ in 2010. Eind 2010 ontstond commotie over de publicatie van het laatste deel De late jaren, dat in 2011 wordt verwacht.

De laatste levenspartner van Reve, Joop Schafthuizen, ziet dit deel liever niet verschijnen, omdat het ook zijn eigen leven raakt. Hij beroept zich op het auteursrecht op ongepubliceerd werk van Reve, dat in de biografie is verwerkt. Hiertoe had hij Maas bij de eerdere delen ruimhartig toestemming gegeven. Deze ontwikkeling zal zeker aan bod komen tijdens het gesprek tussen Dijkshoorn en Maas.

Het is geen onbekend fenomeen dat naaste verwanten schrikken van de objectiviteit van biografen. Dit werpt de elementaire vraag op: van wie is de schrijver? Van zijn naasten of misschien toch ook van zijn lezers? Maas’ gesprekpartner is Nico Dijkshoorn een groot bewonderaar van Reve en door veel critici vergeleken met zijn inspirator.

Naast dit interview komt er een andere naam van gewicht bij Amstelland Bibliotheken, namelijk Geert Mak. Hij vertelt over kleine persoonlijke portretten in de grote geschiedenis. Deze lezing is al uitverkocht. Tijdens de Boekenweek ligt in alle Amstelland Bibliotheken, zolang de voorraad strekt, voor onze leden Het geschreven portret van Kader Abdolah klaar als cadeau.

De Boekenweek is van 16 maart tot en met 26 maart 2011. Nop Maas – In gesprek met Nico Dijkshoorn over Gerard Reve, 24 maart om 20.15 uur, Voorverkoopprijs: € 10,50. Bibliotheek pashouders: € 8,-. Plaats: Bibliotheek Amstelveen Stadsplein, Stadsplein 102  Amstelveen. Kaartverkoop en meer informatie op www.amstelland-bibliotheken.nl.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.