Bijgewerkt: 6 juni 2023

Blurred voorruiten van auto's op ANPR-foto's van politie

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
25-10-2022

Inzittenden van auto's komen niet langer op de zogeheten ANPR-foto's te staan. Voorruiten worden voortaan automatisch blurred op de foto’s. Voorheen gebeurde dit blinderen handmatig, wat een erg arbeidsintensieve klus was – meldt Politie Nederland.

ANPR  staat voor Automatic Number Plate Recognition. Het is gericht op het maken van foto’s van kentekenplaten, niet op het fotograferen van inzittenden. Met ANPR-camera’s werden sporadisch foto’s gemaakt waarop onbedoeld personen herkenbaar voorkwamen. Dit is sinds 13 oktober verleden tijd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Blurred autoruiten op de rijksweg A9

Privacy. Foto’s die worden gemaakt van alle kentekens die een politiecamera passeren, mogen 28 dagen worden bewaard op basis van artikel 126jj Sv. In deze wet zijn privacy-regels opgenomen. Om die reden mogen er geen herkenbare personen op de foto’s staan. Door het automatisch blinderen van voorruiten wordt nog beter aan deze voorwaarde voldaan.

ANPR is gericht op het maken van foto’s van kentekenplaten, niet op het fotograferen van inzittenden. Met ANPR-camera’s worden sporadisch foto’s gemaakt, waarop personen herkenbaar voorkomen. Soms kan het voor de politie en het openbaar ministerie nuttig zijn om van dergelijke foto’s gebruik te kunnen maken voor de opsporing en de vervolging van strafbare feiten, in het bijzonder van (ernstige) misdrijven. De wettelijke regels omtrent dat gebruik zijn echter niet eenduidig.

Blurren? In de beeldverwerking is een Gaussian blur (vervaging) het resultaat van het vervagen van een beeld door een Gaussische functie (genoemd naar de wiskundige en wetenschapper Carl Friedrich Gauss. Het is een veel gebruikt effect in grafische software, meestal om beeldruis te verminderen en details te reduceren.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.