Bijgewerkt: 22 september 2023

Binnenkort is het Novavax-vaccin beschikbaar in Nederland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Rijksoverheid/EMA
11-03-2022

Vanaf maandag 14 maart 2022 kunnen mensen die dat willen een Novavax-vaccin krijgen bij de GGD. Dat maakt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag bekend. Van het Novavax-vaccin zijn 2 prikken nodig voor een goede bescherming. Er moet dan minimaal 3 weken tijd zitten tussen de eerste en tweede prik. Het vaccin is op een aantal centrale GGD-vaccinatielocaties beschikbaar. Vanaf vandaag kan men bellen voor een vaccinatieafspraak bij de GGD. 

Het Novavax-vaccin is volgens de Gezondheidsraad een alternatief voor mensen die geen mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer en Moderna) of vector-vaccin (Janssen) willen. Het vaccin beschermt in 60-90% van de gevallen tegen ziekte.  Er zijn nog geen gegevens bekend over de bescherming tegen de delta- en omikronvariant van het coronavirus. Omdat bij voorkeur gevaccineerd wordt met een mRNA-vaccin, is Novavax beschikbaar op basis van ‘Informed consent’. Bij het maken van de vaccinatie-afspraak vraagt de GGD-medewerker of er sprake is van een weloverwogen keuze. 

Foto Amstelveen
(Foto Martijn Beekman/VWS - 2022)

Ernst Kuipers (D66) minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Het kabinet stelt dit eiwitvaccin beschikbaar aan mensen vanaf 18 jaar en ouder die zich nog niet hebben laten vaccineren omdat er tot nu alleen mRNA- of vectorvaccins beschikbaar waren. Het vaccin is op dit moment niet beschikbaar als booster. Mensen die gevaccineerd willen worden met het Novavax-vaccin kunnen vanaf vandaag de GGD bellen op het speciale nummer 0800-0174.

Hoe zal het vaccin naar verwachting werken? Net als andere vaccins zal NVX-CoV2373 naar verwachting het lichaam voorbereiden om zich tegen infectie te verdedigen. Het vaccin is gebaseerd op eiwitten en bevat kleine deeltjes die zijn gemaakt van een in het laboratorium gekweekte versie van het spike (S)-eiwit dat op het oppervlak van het SARS-CoV-2 coronavirus is aangetroffen. Het bevat ook een 'adjuvans', een stof die de immuunreactie op het vaccin helpt versterken.

Wanneer iemand het vaccin krijgt toegediend, zal zijn immuunsysteem de eiwitdeeltjes als vreemd herkennen en er natuurlijke afweerstoffen - antilichamen en T-cellen - tegen produceren. Als de gevaccineerde persoon later in contact komt met SARS-CoV-2, zal het immuunsysteem het spike-eiwit op het virus herkennen en voorbereid zijn om het aan te vallen. De antilichamen en immuuncellen kunnen bescherming bieden tegen COVID-19 door samen te werken om het virus te doden, te voorkomen dat het in de lichaamscellen binnendringt en geïnfecteerde cellen te vernietigen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.