Bijgewerkt: 3 oktober 2023

Bikerteam van Amstelveen pakt overlast aan

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
23-07-2009

Door Herbert Raat (VVD)
Herbert Raat Amstelveen

Vrijdagavond zijn PvdA-collega Otto Schildknegt en ik mee geweest met het gemeentelijk Bikerteam. Het Bikerteam werkt nauw samen met de politie om overlast te voorkomen en treedt op tegen asociaal gedrag.

bikerteam  Amstelveen
(Herbert Raat - 2009)

Vlnr.: Herbert Raat, Maurice Meijndershagen en Otto Schildknegt op de fiets


Na een avond fietsen met opsporingsambtenaar MauriceMeijndershagen en zijn collega’s waren we onder de indruk van de professionaliteit van het Bikerteam. Hieronder een verslag van de avond en nacht.

Om acht uur ’s avonds melden we ons bij het team voor de nachtdienst. Onze fietsen staan klaar en we gaan meteen op weg naar het Politiebureau in Amstelveen-Zuid voor de laatste informatie. Buurtregisseurs René Grigoleit en Chris van Gool van de politie praten ons bij. Grootste zorg op dit moment is het grote aantal vernielingen. Is het een idee als de gemeente nu echt eens werk maakt van het verhalen van schade op daders of hun ouders, vragen we? ‘Zeer zeker’, is het antwoord.

Verder komt de samenwerking met de straatcoaches en het jongerenwerk aan de orde. Want als één van de partijen het laat afweten, dan komt een goede aanpak niet van de grond. De uitvoering, dus goede mensen op straat hebben en houden, moet voorop staan. Dus zo min mogelijk geld naar de bureaucratie.

Daarnaast is het belangrijk is dat er voldoende te doen is voor de jongeren, zo zou de gemeente de sportclubs meer bij het jongerenwerk kunnen betrekken. Als VVD en PvdA zijn we het snel eens, Otto en ik spreken af om er werk van te maken in de gemeenteraad. Vervolgens gaan we richting Stadshart. Hier spreekt Maurice verschillende personen aan die met hun scooter tegen het verkeer in rijden. Het team mag veel zaken bekeuren maar niet de scooters, tot hun frustratie.

Waarschijnlijk zal dit later dit jaar geregeld zijn. Toch is bekeuren niet het hoogste doel, door hun aanwezigheid en optreden gaan de meeste mensen zich al beter gedragen. We maken een praatje met de beveiliging van P60. P60 investeert veel geld in veiligheid, zodat onze jongeren een veilig avondje uit kunnen. De samenwerking tussen het Bikerteam en P60 is goed. Ze houden elkaar op de hoogte als er problemen zijn zodat er snel ingegrepen wordt.

We fietsen door naar het Politiebureau-Noord, ook hier wordt het Bikerteam hartelijk onthaald en wordt de laatste informatie uitgewisseld. Vervolgens gaan we op weg naar Middenhoven. We controleren de Brink waar veel klachten over jongerenoverlast vandaan kwamen. De situatie is nu beter, maar vernielingen zijn er nog altijd. Ook controleren we de speciale jongeren hangplek in het park in Middenhoven.

Otto en ik nemen afscheid en spreken af, dat we snel nog eens meegaan. Onze conclusie is, dat het geld voor het Bikerteam goed besteed is. We hebben betrokken mannen aan het werk en meer toezicht op straat in Amstelveen tijdens de uren, dat het nodig is.

Achtergrond

De aanpak van overlast staat in Amstelveen nog in de kinderschoenen, maar is hard nodig. Uit de cijfers 2007-2008 van de gemeente Amstelveen blijkt, dat er een aanzienlijke stijging is van het aantal aangiften met betrekking tot overlast. Sinds 2003 is het aantal aangiften van overlast meer dan verdubbeld, van 652 naar 1555.

Bikerteam  Amstelveen
(Gemeente Amstelveen - 2009)

Twee leden van de Bikerteam Amstelveen gaan op de fiets handhaven


In november 2008 is de gemeente gestart met een eigen bikerteam.De gemeentelijke bikers zijn goed herkenbaar aan hun rood-zwarte bike uniformen en (handhaving)mountainbikes.

Het team bestaat uit zes personen. De bikers zijn Buitengewoon Opsporing Ambtenaren (BOA), wat inhoudt dat zij ook daadwerkelijk handhavend/verbaliserend kunnen optreden. Het ministerie van justitie en BZK zullen in de loop van 2009 de bevoegdheden nog verder uitbreiden, zodat de bikers in de toekomst nog breder ingezet kan worden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.