Bijgewerkt: 4 juni 2023

Bijzondere Amstelveners kregen Politiepluimen overhandigd

Nieuws -> Politie

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb
16-09-2015

Op dinsdag 15 september 2015 hebben wijkagent Jan-Pieter Koopmans en Gerard van der Haak van de politie eenheid, regionale recherche Amsterdam, samen met burgemeester Mirjam van 't Veld pluimen uitgereikt aan bijzondere Amstelveners.

De bijzondere Amstelveners waren verzocht om naar het Raadhuis te komen, waarbij de pers ook was uitgenodigd. Mirjam van ’t Veld nam het woord en heette iedereen welkom. Ze zei, dat de politie het niet alleen kan doen en dat alerte hulp van Amstelveners altijd welkom is. Aangezien de politie van deze bijzondere Amstelveners hulp ontving, konden zij daders op heterdaad betrappen en aanhouden. Ook is het leven van een kind gered, ‘fantastisch’ aldus de burgemeester. ‘Ik heb veel bewondering voor deze mensen en ben ontzettend trots, dat we ze vandaag in het zonnetje kunnen zetten. Dat verdienen ze!’

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Het is druk in de B en W kamer van het Raadhuis van Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Mirjam van 't Veld, burgemeester van Amstelveen verwelkomt de Amstelveense burgers


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Gerard van der Haak van de politie overhandigt de Politiepluim aan mevrouw Van der Neut


Als eerste mocht mevrouw Van der Neut haar verhaal doen zonder in details te treden. Zij vertelde, dat ze een tas vond met diverse zaken en die naar de politie bracht. Aldaar werden haar vragen gesteld en kon de politie dit koppelen aan een ernstige zaak, waar ze mee bezig waren. Door de getuigenis van mevrouw van der Neut kon de kwestie tot een oplossing worden gebracht en dat was natuurlijk geweldig.

Mevrouw Bak was haar hond aan het uitlaten, toen een voor haar onbekende man, de heer Van Drunen haar riep, dat er een kind in de sloot lag ter hoogte van de Benderslaan. Mevrouw Bak aarzelde geen moment, liet  haar hond los en holde naar het kind. Mijnheer Bak belde ondertussen de hulpdiensten. Mevrouw haalde het, wat later bleek, tweejarige jongetje uit het water. Het ademde eerst nog wel maar had al blauwe lipjes. Later is het kind door de hulpdiensten gereanimeerd en nu weer thuis bij de ouders. Dat beeld staat mevrouw Bak nog voor ogen en had het er heel moeilijk mee. De heer Van Drunen en zij kenden elkaar niet en zagen elkaar hier ook weer voor het eerst na het voorval. In ieder geval is door dit alerte samenspel het leven van het kind gered en dat is zeker een pluim waard.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Burgemeester Van 't Veld feliciteert mevrouw Bak met haar Politiepluim


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

De heer Van Drunen krijgt zijn Politiepluim overhandigd door wijkagent Jan-Pieter Koopmans


Tot slot mocht de heer Gerarts zijn verhaal doen. Hij en zijn echtgenote, een echtpaar op leeftijd, lagen te slapen toen zij brekend glas hoorden 6 uur ‘s ochtends. Mijnheer Gerarts ging naar beneden, maar had nog niet het idee, dat dat geluid uit hun eigen huis afkomstig was. Tot hij de inbreker in de woonkamer zag en hij trok meteen de deur dicht en hield die stevig vast. Ondertussen was mevrouw Gerarts naar beneden gekomen, dus hij riep ‘bel 112’! Mevrouw ging weer naar boven om daar te bellen. Toen ze weer beneden kwam, was mijnheer Gerarts zo alert om te zeggen, dat de voordeur open moest voor de politie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Wijkagent Jan-Pieter Koopmans van het Keizer Karelpark overhandigt de Politiepluim aan het echtpaar Gerarts


Mevrouw moest toen weer naar boven om de voordeursleutel te halen. Ondertussen worstelde mijnheer Gerarts met de deur, want de inbreker trok hier stevig aan, omdat die wilde vluchten. Ondertussen stonden in een mum van tijd overal politieagenten en toen dan eindelijk de deur los mocht, kon de inbreker meteen worden opgepakt en afgevoerd. Achteraf bleek, dat de adrenaline flink door mijnheer’s bloed had gestroomd en een enorme kracht had ontwikkeld om de deur vast te houden, getuige de pijnlijke, blauwe armen die hij er aan overhield. Door hun daadkrachtige actie is er in ieder geval een inbreker opgepakt en dat verdient ook een pluim.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Groepsfoto met burgemeester Mirjam van 't Veld, met de nieuwe ‘Politiepluim bezitters’ en de mensen van de politie


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

De Politiepluim op een sokkel met de tekst: 'Bedankt! Politie'


Zo gezegd, zo gedaan. Nadat de verhalen waren verteld, waarbij de kleinkinderen van het echtpaar Gerarts begrijpelijk vol trots luisterden, werden de pluimen uitgedeeld. Een prachtig verzilverd pluimpje op een gegraveerd sokkeltje. Echt bijzonder mooi en ook iets om trots op te zijn, alhoewel iedereen natuurlijk zei dat ze een volgende keer weer zo zouden handelen. De bijzondere Amstelveners kregen nog een mooi boeket van de burgemeester en toen werd de bijeenkomst afgesloten met een drankje, waarna iedereen voldaan naar huis ging.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.