Bijgewerkt: 3 mei 2024

Bezorgdheid over de verspreiding van vogelgriep naar mensen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: UN/WHO
23-04-2024

De aanhoudende wereldwijde verspreiding van 'vogelgriep'-infecties onder zoogdieren, inclusief mensen, is een aanzienlijk probleem voor de volksgezondheid, zeiden hoge VN-medici donderdag 18 april 2024 toen ze nieuwe maatregelen aankondigden om door de lucht overgedragen ziekten aan te pakken.

Dr. Jeremy Farrar, hoofdwetenschapper bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zei dat het vogelgriepvirus, ook bekend als H5N1, een “extreem hoog” sterftecijfer heeft gehad onder de honderden mensen waarvan bekend is dat ze besmet zijn met het tot op heden. Er is echter nog geen overdracht van H5N1 van mens op mens geregistreerd.

“H5N1 is een griepinfectie, die voornamelijk is begonnen bij pluimvee en eenden en zich in de afgelopen één of twee jaar effectief heeft verspreid en is uitgegroeid tot een mondiale zoönotische (dierlijke) pandemie”, zei hij. “De grote zorg is natuurlijk dat door dit te doen en door eenden en kippen – maar nu ook steeds meer zoogdieren – te infecteren, dat virus nu evolueert en het vermogen ontwikkelt om mensen te infecteren. En dan, cruciaal, het vermogen om van mens op mens over te gaan.”

Foto Amstelveen
(Bron Piqsels - 2024)

Kippen op de boerderij

In zijn commentaar op een aanhoudende uitbraak van het H5N1-virus onder melkkoeien in de Verenigde Staten drong de hoge functionaris van de WHO aan op verder nauwlettend toezicht en onderzoek door de volksgezondheidsautoriteiten “omdat het zich op verschillende manieren kan ontwikkelen tot overdracht”.

“Creëren de melkstructuren van koeien aërosolen? Is het de omgeving waarin ze leven? Is het het transportsysteem dat dit door het hele land verspreidt?" vroeg hij. "Dit is een grote zorg en ik denk dat we ervoor moeten zorgen dat als H5N1 op mensen zou overkomen met overdracht van mens op mens, we in een positie om onmiddellijk te reageren met eerlijke toegang tot vaccins, therapieën en diagnostiek.”

De ontwikkeling komt op het moment dat de WHO een bijgewerkte taal heeft aangekondigd om ziekteverwekkers in de lucht te beschrijven, in een poging de internationale samenwerking te vergroten in het geval van een nieuwe en verwachte mondiale pandemie. Het initiatief werd oorspronkelijk aangewakkerd door de COVID-19-noodsituatie en de erkenning dat er een gebrek was aan gezamenlijk overeengekomen voorwaarden onder medici en wetenschappers om te beschrijven hoe het coronavirus werd overgedragen, waardoor de uitdaging om het te overwinnen groter werd, legde Dr. Farrar uit.

Om dit tegen te gaan heeft de WHO overleg gevoerd met vier grote volksgezondheidsinstanties uit Afrika, China, Europa en de Verenigde Staten voordat zij overeenstemming over een aantal nieuwe voorwaarden aankondigde. Deze omvatten “besmettelijke ademhalingsdeeltjes” of “IRP’s”, die moeten worden gebruikt in plaats van “aërosolen” en “druppeltjes” om verwarring over de grootte van de betrokken deeltjes te voorkomen.

Naast de nieuwe terminologie versterkt het initiatief de inzet van de internationale gemeenschap om steeds “complexere en frequentere epidemieën en pandemieën” aan te pakken, vertelde Dr. Farrar aan journalisten in Genève. “Het is een enorm belangrijke eerste stap. Maar vervolgens moeten we de disciplines, de experts, bij elkaar houden.

‘We gebruiken dezelfde terminologie, dezelfde taal en nu moeten we de wetenschap doen die het bewijs levert over tuberculose, over COVID en andere luchtwegpathogenen, zodat we weten hoe we die infecties beter kunnen beheersen dan we in het verleden hebben gedaan. .”

Over het potentiële HN51-risico voor de volksgezondheid waarschuwde de hoofdwetenschapper van de WHO dat de ontwikkeling van vaccins niet “waar we moeten zijn” is. Het was ook niet zo dat regionale kantoren, landenkantoren en volksgezondheidsautoriteiten over de hele wereld de mogelijkheid hebben om H5N1 te diagnosticeren, merkte hij op.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.