Bijgewerkt: 22 juli 2024

Bezichtiging van de 'Educatieve Bunker' in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb/Gemeente Amstelveen
26-10-2021

Er wordt al jaren gesproken over de voormalige oorlogsbunker die is gesitueerd aan de Wolfert van Borsselenweg in Amstelveen. Vanaf 2005 is de voorgeschiedenis deels beschreven. Na de uitspraak van de Raad van State is met direct betrokkenen en de gemeente Amstelveen besloten om er een educatief centrum van te maken, waar jong en oud kunnen leren over de lokale geschiedenis, waaronder de oorlogsgeschiedenis.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De ingang van de bunker op 26 oktober 2021

Tijdens een bijeenkomst in de Kleine Sjoel met belanghebbenden en omwonenden, was aan wethouder Herbert Raat (VVD) met Monumenten in zijn portefeuille of zij eens een kijkje konden nemen nu de bunker onder handen wordt genomen. Dinsdag 26 oktober 2021 was het zover, maar de opkomst was erg teleurstellend. De heren Stranders en Bakels bewoners uit de omgeving, de projectleider bouwzaken, de wethouder, twee dames van de gemeente en drie leden van de lokale pers waren aanwezig.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De dichtgemetselde ramen zijn weer open

De buitenkant van de bunker is geheel gerestaureerd. De twee schoorstenen die zich op het dak bevonden zijn verwijderd, het metselwerk is overal bijgewerkt, het dak is hersteld, de buitenkant overal waterdicht gemaakt en voor de ramen zijn stevige luiken gemaakt. De toegangsdeur is nieuw en ziet er ook heel solide uit.

Helaas was er binnen in de bunker niet goed te lopen aangezien juist deze ochtend het plafond was gezandstraald, waarbij het nodige water was gebruikt. Daardoor stond er een flinke plas water in de bunker, maar dat was eigenlijk niet zo erg, want men was binnen nog druk bezig. Het stukwerk was wel al van de muren verwijderd en het plafond dus schoon, zodat als het binnen wat droger is de muren en het plafond opnieuw gestukt kunnen worden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Erik Weerdesteijn, projectleider Bouwzaken van de gemeente geeft uitleg over de stand van zaken over de renovatie van de bunker aan Willemijn Paijmans adviseur Cultureel Erfgoed van de gemeente Amstelveen op 26 oktober 2021

Aankomende week, dat wil zeggen eind oktober 2021 zal het groen rondom de bunker worden gefatsoeneerd en de beplanting voor op het dak is besteld. Achter de Wolfert van Borsselenweg loopt hoog langs de bunker aan de dijk de straat Bella Donna. Daar wordt nog een plek vrij gemaakt, waar de fietsers hun fiets kunnen plaatsen en bevestigen aan fietssteunen om diefstal te voorkomen. De medewerkers van het Loket Cultuureducatie zullen ook in het lesmateriaal aangeven dat bijvoorbeeld leerlingen daar hun fiets kunnen parkeren. Vanaf Bella Donna komt dan een wandelpadje langs de bunker naar beneden dat eindigt bij de ingang. Zo zullen de bewoners van de straat geen last hebben van (fiets)verkeer. Want ook bezoekers die per auto komen zal worden gevraagd om langs Bella Donna te parkeren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Eén van de twee buurtbewoners die langskwamen, de heer Stranders wordt door wethouder Herbert Raat welkom geheten

Het stukwerk binnen moet dan nog gedaan worden en over de inrichting is al een gesprek gevoerd. Er komt een soort van wandmeubel, waar je op kunt zitten, er komen vitrines langs een kant van de wand en grote informatiepanelen. Verder komt er een algemeen bord met informatie over: ‘Wat doet deze bunker in deze wijk’ en er komen ook drie panelen met persoonlijke verhalen. De informatie gaat via Cultuureducatie, Elke Kuijper een cultuur historica die ook voor het Verzetsmuseum dit soort inrichtingen heeft gedaan en Roosenboom heeft zorggedragen voor het ontwerp, zoals het zitmeubel, de vitrines, de informatieborden, de ledverlichting en het technische aspect.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De gezandstraalde muren van de bunker geven de bezoekers een goede indruk van de werkzaamheden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Anne-Fleur Pel communicatie adviseur en Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten voor de bunker

Erik Weerdesteijn, projectleider Bouwzaken meldde verder dat de bunker werkzaamheden over ongeveer 4 weken zullen worden afgerond, dus daarna kan men met de inrichting beginnen. Vanaf april 2022 komt er een folder van het loket Cultuureducatie met alles lespakketten die kunnen worden ingekocht via Platform C-Amstelveen door scholen. Vanaf september 2022 kunnen de pakketten dan afgenomen worden en de bunker worden bezocht, met een maximum van 40 keer per jaar en met een maximum van 2 keer per week, met een piek in april, mei en juni. Ook is de bunker twee keer per jaar te bezichtigen door de geïnteresseerde bezoeker tijdens Monumentendag en tijdens de Nationale Bunkerdag.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.