Bijgewerkt: 4 december 2021

Bewoners Praam willen fietssluis

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
16-09-2009

Bewoners van Praam en omgeving keken ernaar uit: de aanleg van een fietssluis, die het voor auto's onmogelijk maakt rechtstreeks via Praam en Voorplecht naar zuidoost-Waardhuizen te rijden. Maar ineens ging het niet door.


Grotere kaart weergeven

Uit metingen van de bewoners blijkt, dat er op een doordeweekse dag tussen zeven uur 's ochtends 872 auto's passeren. Veel te druk voor het soort weg en niet veilig zo vinden bewoners van Praam. Daarom hebben zij een bewonersgroep opgericht die druk wil uitoefenen opdat de fietssluis er alsnog komt.

„De gemeente werkt de laatste jaren aan het instellen van 30-kilometerzones in woonwijken," zegt Tjabring van Egten, initiatiefnemer van de bewonersgroep. „Waardhuizen en Middenhoven zijn nu als laatste aan de beurt. Als onderdeel daarvan zou er bij de overgang van Praam naar Voorplecht een fietssluis komen. De doorgaande route voor auto's zou zo in tweeën worden geknipt, zodat bewoners van de straten verderop voortaan via de rondweg Galjoen moeten rijden, zoals dat ook van oorsprong de bedoeling was."

In juli 2009 besloot de gemeente de sluis te maken, maar twee drie weken geleden trok zij dat besluit weer in, na kritiek van bewoners elders in de wijk en van de winkeliers van Parlevinker. Wethouder Joss Tabak is het met de winkeliers eens, dat de sluis de positie van het kwetsbare Parlevinker ernstig schaadt. Verder wijst zij op de verdeeldheid in de wijk en geeft zij aan dat de 30 kilometer-zone aan Praam wel doorgaat.

Voor bewoners van Praam geldt vooral de veiligheid. „Er spelen veel kinderen op het Praamplein, die de weg moeten oversteken," zegt Van Egten. „Er wordt hard gereden en er zijn aanrijdingen geweest. Fietsers mijden ook de rijbaan en gaan over de stoep. Ik moet als ik die deur uitga altijd goed oppassen Het is hier een rommelige situatie."

Voor de winkels maakt het volgens Van Egten niet uit. „Vele doen lopend, of op de fiets boodschappen en of ze naar de Albert Heijn aan Brink of de Cl000 aan Parlevinker gaan, wordt bepaald door de aanbiedingen.' De bewoners hebben volgend week een gesprek met wethouder der Tabak.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.