Bijgewerkt: 17 juni 2024

'Betrek de tuinbouwondernemers meer bij de Greenport'

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: Greenport Aalsmeer
03-07-2012

Aalsmeer - In juli 2012 staat het bedrijf van Bart en Cris Oostveen centraal in de rubriek Greenport Aalsmeer onderneming van de maand. De Zonnebloem jonge planten bv is sinds 1996 gevestigd in De Kwakel. Het bedrijf verzorgt de vermeerdering van kuipplanten en kweekt op  voor postorderbedrijven.

Daarnaast kweekt De Zonnebloem tuinplanten  volgens een uniek terracotta potten concept.  Cris Oostveen licht toe: “De planten worden niet op het laatste moment in de pot gedrukt wat wel vaker gebeurt,  maar worden er echt in gekweekt en dat maakt ze een stuk sterker  voor zowel handel als consument. ” 

Het vermeerdingsbedrijf is met 1,3 ha en 20 man vast personeel relatief klein, maar is in de EU de grootste leverancier.  “Wij onderscheiden ons van andere  bedrijven, doordat wij ons assortiment steeds vernieuwen”, aldus Cris. “ Daarnaast merk ik dat klanten het prettig vinden om direct contact te hebben met ons. Wij werken bijvoorbeeld niet met accountmanagers  en dat maakt de lijntjes een stuk korter.”

Oostveen Amstelveen
(Bron Greenport Aalsmeer - 2012)

De gebroeders Oostveen


Houd het gebied interessant

Greenport Aalsmeer richt zich op vijf thema’s. Cris: “ Wij vinden het heel belangrijk hier een sterk gebied te behouden met zowel productie, handel als toelevering. Al die disciplines hangen nauw met elkaar samen en  moeten aanwezig zijn in het gebied. Als een onderdeel wegvalt, dan trekt het de rest mee.  We hebben elkaar hard nodig om het gebied voor iedereen interessant te houden. Het gaat nu nog goed, maar we moeten er  wel voor zorgen dat dat zo blijft.”

Verkeerd beeld

Een ander belangrijk thema is Positionering en Imago.  Cris: “We merken ontzettend vaak, dat mensen geen idee hebben wat er in de tuinbouw gebeurt. Men staat steeds weer verbaasd over, hoe modern de sector eigenlijk is.  Nog steeds is er het beeld, dat werken in de tuinbouwsector staat voor zware arbeid en dat veel bedrijven zich schuldig maken aan illegale arbeid en / of  uitbuiting van buitenlandse arbeiders.

Het is jammer, dat excessen breed uitgemeten worden in de media.  Dit bezorgt onze sector een slechte naam en dat is zeer onterecht, want we doen het juist heel erg goed. Dit moeten we dus uitdragen. Initiatieven als Kom in de Kas dragen daar zeker aan bij.”  Maar nog meer positieve lobby’s/reclame kan zeker geen kwaad volgens Cris:  “Studenten zijn een belangrijke doelgroep.

Op dit moment hebben wij nog geen moeite om goed personeel te vinden. We zien wel, dat de gemiddelde leeftijd van werknemers steeds meer omhoog gaat. We moeten dus wel naar de toekomst blijven kijken en zorgen dat er ook dan voldoende goed gekwalificeerdere  mensen zijn.”

Betrek de sector meer bij Greenport

Wat merkt De Zonnebloem  in de dagelijkse praktijk van Greenport? Cris: “Ik merk als ondernemer nog niet veel van de Greenport, maar denk wel, dat ze een belangrijke functie hebben voor de sector. Het is een belangrijk orgaan voor de regio, maar het mag meer een organisatie zijn ván en vóór de tuinbouwondernemers.

Naar ons idee staat de overheid (lokaal/provincie) nu teveel aan het stuur. Het lijkt ons  goed als er meer productie ondernemers bij betrokken worden. Ik denk, dat dat een voordeel is. Plannen die gemaakt worden, kunnen dan direct getoetst worden aan de praktijk.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.