Bijgewerkt: 20 april 2024

Betekenisvolle Amstelveners verdienen een straatnaam in de stad

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
26-07-2021

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur schrijft erover op zijn weblog



Een lokale journalist van AmstelveenZ belde mij afgelopen zaterdag naar aanleiding van het verzoek van de familie van Peter R. de Vries om een straat in Amsterdam naar hem te vernoemen. Een aantal jaar geleden zijn wij begonnen met het vernoemen van straten naar Amstelveners die veel voor de gemeente of samenleving hebben betekend onder de noemer ‘het cement van Amstelveen’.

Peter R. de Vries kennen we allemaal goed. Hij groeide op in Amstelveen en heeft altijd een band met onze gemeente gehouden. Een bijzondere Amstelvener. Als gemeente staan wij er dan ook open voor om een straat naar hem te vernoemen, maar alleen als dit gedragen wordt door de familie.

Traditionele straatnamen. Ik heb me altijd verbaasd over straatnaamcommissies die allemaal hetzelfde doen. Op veel plekken in Nederland vind je een zeeheldenbuurt of straten die de namen dragen van bekende dichters en schrijvers. Is het niet veel belangrijker om bijzondere Amstelveners die de gemeente zijn ontvallen te eren met een straatnaam? Daarom heb ik in 2015 het initiatief genomen om inwoners te vragen naar wie zij een straat zouden willen vernoemen (lees HIER). Hiervoor is plek in nieuwbouwwijk De Scheg die de komende jaren wordt ontwikkeld.



Henk Godthelp. Na een oproep in de krant kwamen er veel stemmen binnen voor Gabrielle Cevat, de politieagente die in 2008 werd doorgeschoten in Amstelveen (lees HIER), en voor Henk Godthelp, jarenlang de markante hoofdredacteur van het Amstelveens Nieuwsblad en een goede vriend van mij. Toen wij het straatnaambord voor de Henk Godthelplaan overhandigden aan de weduwe en dochter van Henk was Peter R. de Vries er ook bij. Dit was in Museum JAN, waar Peter postuum de eerste roman van Henk presenteerde. Zie hieronder de speech van Peter via Amstelveenweb.com.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries vertelt over zijn vriendschap met journalist Henk Godthelp tijdens de herdenking in het Museum Jan van der Togt op 31 maart 2016


Jeugdvrienden. Peter en Henk waren jeugdvrienden; ze voetbalden samen bij NFC, werkten beiden in de schoolvakanties bij de toenmalige kruitfabriek en wilden allebei journalist worden. Dit laatste is hen beiden ook gelukt. Hoe prachtig zou het zijn als zij beiden een straatnaam krijgen in dezelfde wijk in Amstelveen?



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.