Bijgewerkt: 22 september 2023

Beroep bij Raad van State

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
26-12-2008

Amstelveen heeft samen met andere gedupeerde gemeenten, Noord-Holland en andere organisaties beroep ingesteld bij de Raad van State tegen het Koninklijk Besluit dat het hen onmogelijk maakt geld uit IJsland terug te vorderen.

Minister Bos had het Koninklijk Besluit genomen omdat hij vindt dat de lagere overheden met hun pogingen om geld terug te halen, de kansen verkleinen dat particuliere spaarders hun geld terugkrijgen. De lagere overheden vinden dat zij hierdoor schade lijden.

15 miljoen  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)De overheden hebben samen voor ongeveer 200 miljoen euro aan deposito’s staan bij het IJslandse Landsbanki. Voor Amstelveen gaat het om 15 miljoen euro. Na het bekend worden van de problemen bij de bank hebben zij beslag laten leggen op haar bezittingen in onder meer Noorwegen en Luxemburg.

De overheden stellen dat zij afgehouden worden van hun grondrecht om zich tot de rechter te wenden om hun geld terug te krijgen. Ook bestrijden zij de opvatting van het Rijk dat zij handelen in strijd met het algemeen belang. Volgens de lagere overheden is het juist in het algemeen belang dat overheden trachten uitgeleend geld terug te krijgen.

Lokale overheden moeten vrij kunnen beslissen over het opstarten van incassoprocedures. De Raad van State is gevraagd om versnelde behandeling, omdat de overheden over enige maanden nieuwe begrotingen moeten opstellen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.