Bijgewerkt: 19 mei 2024

Beleef de cultuur: Europeana, digitale online bibliotheek

Nieuws -> Internet

Bron: Europeana
20-11-2008

De Europese online digitale bibliotheek Europeana, is een 2 jaar durend project, dat begon in juli 2007. Het is een prototype van een website geworden, die gebruikers direct toegang tot meer dan 2 miljoen digitale objecten, met inbegrip van filmmateriaal, foto's, schilderijen, geluiden, kaarten, manuscripten, boeken, kranten en archiveringsdoeleinden papers verschaft. De website is gelanceerd in november 2008 door Viviane Reding, Europees Commissaris voor Informatiemaatschappij en Media.

De interface is meertalig: de gebruikers kunnen kiezen tussen de talen Catalan, Tsjechisch, Deens, Nederlands ,Engels, Estisch, Fins, Frans, Duits, Grieks, Hongaars, IJslands, Iers, Italiaans, Lets, Litouws, Noors, Pools Portugees, Roemeens, Slowaaks, Sloweens, Spaans en Zweeds, om naar de bekende en onbekende schatten van Europa te zoeken.

Europeana  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De grote kleine 'E'


De website is nog een prototype en de latere Europeana versie 1.0 wordt nog verder ontwikkeld en zal in 2010 worden gelanceerd, met koppelingen naar meer dan 6 miljoen digitale objecten, zoals musea en galerieën, archieven, bibliotheken en audiovisuele verzamelingen. Europeana is een thematisch netwerk, dat wordt gefinancierd door de Europese Commissie in het kader van het programma eContentplus, als onderdeel van het i2010-beleid.

Oorspronkelijk bekend als de Europese digitale bibliotheek netwerk - EDLnet - is het een samenwerkingsverband van 90 vertegenwoordigers van het erfgoed- en kennis organisaties en IT-experts uit heel Europa. Zij dragen bij tot het Work Packages, aan het oplossen van de technische en bruikbaarheid kwesties en de ontwikkeling van de specificaties voor het prototype.

Het project wordt geleid door een kernteam, gebaseerd op de nationale bibliotheek van Nederland, de Koninklijke Bibliotheek. Het bouwt voort op het project management en technische expertise, ontwikkeld door The European Library. Dit is een dienst van de Conference of European National Librarians.

Website: EuropeanaAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.