Bijgewerkt: 30 november 2021

Balie geopend voor paspoort en DigiD op Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: Rijksoverheid
15-08-2013

Vanaf 15 augustus 2013 kunnen Nederlanders die in het buitenland wonen, bij een balie op Schiphol terecht voor het aanvragen van een paspoort, of identiteitskaart. Ook kunnen zij er een DigiD aanvragen; daarmee kunnen zij dan vanuit het buitenland veilig via internet zaken doen met de overheid, zoals belastingaangifte doen, kinderbijslag aanvragen, of hun pensioenoverzicht bekijken.

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en burgemeester Weterings (Haarlemmermeer) hebben de balie op Schiphol vandaag geopend in aanwezigheid van J. Nijhuis (CEO Schiphol Group).

schiphol Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Vertrekhal 2 op Schiphol


De balie is zeven dagen per week open van 7 tot 22 uur. Officieel valt de balie onder de gemeente Haarlemmermeer; daardoor kunnen ook inwoners van Haarlemmermeer er op afspraak een paspoort of identiteitskaart aanvragen.

DigiD-buitenland

Tot voor kort konden Nederlanders in het buitenland geen DigiD aanvragen. Na de aanvraag via internet stuurt DigiD namelijk een persoonlijke activeringscode naar het adres, waarop iemand ingeschreven staat in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). Bij Nederlanders in het buitenland ontbreekt deze adrescontrole. Speciaal voor deze groep is nu een DigiD via balie-uitgifte mogelijk gemaakt.

Aanvragers moeten een geldig Nederlands paspoort of ID-kaart en hun mobiele telefoon meenemen. DigiD voor Nederlanders in het buitenland werkt namelijk met inlogcodes via sms.

Het is een proef, waar behalve de gemeente Haarlemmermeer met de balie op Schiphol ook de grensgemeenten Enschede, Maastricht, Echt-Susteren en Den Haag aan meedoen. Op 2 september 2013 sluit het Nederlands consulaat in Antwerpen hierbij aan.

Paspoort en ID-kaart thuisbezorgd

Haarlemmermeer doet ook mee met een proef om paspoorten en identiteitskaarten thuis te bezorgen. Reisdocumenten die bij de balie op Schiphol zijn aangevraagd, kunnen door heel Nederland (behalve op de Waddeneilanden) tegen een vergoeding bezorgd worden. Vier andere gemeenten (Dordrecht, Arnhem, 's-Hertogenbosch en Amersfoort) bezorgen reisdocumenten binnen de gemeente aan huis. Molenwaard biedt de mogelijkheid van bezorging thuis, of op een werkadres. Minister Plasterk heeft vandaag afspraken over de proef ondertekend met de zes deelnemende gemeenten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS