Bijgewerkt: 29 maart 2024

Balansventilatie onderzoek in Bovenkerk-Zuid

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
15-04-2008

De gemeente Amstelveen onderzoekt momenteel de balansventilatie in nieuwbouwwoningen van Bovenkerk-Zuid. Het onafhankelijk onderzoek vindt plaats in samenwerking met ontwikkelaar/woningcorporatie Woongroep Holland. Hiermee geeft de gemeente gehoor aan signalen die zijn opgevangen naar aanleiding van de TV uitzending Zembla van 30 maart 2008 over de relatie tussen gezonheidsrisico’s en balansventilatie.

Woningen in Bovenkerk Zuid zijn voorzien van balansventilatie in combinatie met warmteterugwinning. Daarnaast kunnen de bewoners ook natuurlijk ventileren. Het ventilatiesysteem zorgt bij correct gebruik voor reductie van energieverbruik en daarmee lagere energiekosten voor de bewoner.

Bovenkerk-zuid Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Nieuwe huizen in Bovenkerk-Zuid


De resultaten van het onderzoek dat de gemeente Amstelveen en Woongroep Holland laten verrichten, worden op korte termijn verwacht. Daarna stemmen partijen eventueel te nemen vervolgstappen af. Als blijkt dat het systeem in Bovenkerk-Zuid niet optimaal functioneert, dan treffen betrokken partijen extra maatregelen.

Woongroep Holland informeerde vorige week bestaande en nieuwe huurders over de werking van balansventilatie en het voorgenomen onderzoek. Tevens zorgt zij bij oplevering van de woningen voor informatieverstrekking over het juiste gebruik van het ventilatiesysteem. Ook uitvoerende partij UBA zorgt voor informatievoorziening naar haar kopers.

Het toepassen van balansventilatie leidt volgens landelijke onderzoeken in principe niet tot gezondheidsklachten. Eind vorig jaar ontstond commotie in Amersfoort over het toepassen van balansventilatie in woningbouw en het mogelijk effect ervan op gezondheid.

Gemeente Amersfoort, Ministerie van Wonen, Wijken en Integratie en GGD Eemland hebben zich over het onderwerp gebogen. Daar waar nodig zijn maatregelen getroffen om niet adequaat functionerende systemen te verhelpen.

Lees ook: Hernieuwde zorgen om balansventilatie Bovenkerk



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.