Bijgewerkt: 19 mei 2024

Badmintonploegen staan op 100 procent score

Nieuws -> Sport

Bron: Badminton Nederland
16-02-2012

De Nederlandse badmintonploegen staan na twee dagen van de EK 2012 voor landenteams op een 100 procent score. De mannen wonnen woensdag na de 5-0 tegen Hongarije met dezelfde cijfers van Slowakije en kunnen zich donderdag 15 februari 2012 door een zege op Oostenrijk plaatsen voor de beoogde kwartfinales. De vrouwen startten hun toernooi in Amsterdam met een 5-0 zege op Hongarije en nemen het donderdag op tegen Zweden. Beide teams van het gastland hebben nog geen game verloren.

Soraya de Visch Eijbergen kreeg de tot nu toe veruit spannendste partij achter haar naam. De Rotterdamse was aanvankelijk reserve. Door de blessure van Josephine Wentholt mocht ze naar het EK, door een volgende blessure (van kopvrouw Yao Jie) vierde ze zelfs haar debuut in het seniorenteam. De Visch Eijbergen vocht na de nodige ontgroeningspraktijken in haar partij tegen Laura Sarosi vooral tegen haar eigen zenuwen.

badminton Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Een badminton racket en een shuttle


,,Ik had kriebels in mijn buik, legde mezelf teveel druk op’’, zei de 19-jarige na afloop van haar partij. ,,Ze kan veel beter, maar het is logisch dat je bij zo’n eerste keer niet het beste van je spel laat zien’’, sprak bondscoach Huaiwen Xu.

Voor Judith Meulendijks, Patty Stolzenbach en de dubbels Lotte Jonathans/Paulien van Dooremalen en Samantha Barning/Ilse Vaessen was de Hongaarse tegenstand te zwak. Tegen Zweden wordt het voor de Nederlandse vrouwen vooral zaak de dubbelspelen te winnen, daar lijkt de kracht van de Scandinavische tegenstander te liggen. ,,Maar als we ons niveau halen, moeten we ook van Zweden kunnen winnen’’, zei Jonathans.

Winst in de kwartfinales – tegen vermoedelijk Duitsland – maakt voor de Nederlandse mannen de weg vrij naar de wereldkampioenschappen landenteams die in mei in het Chinese Wuhan plaats vinden. De vrouwen zijn daarvan nog niet zeker, de wereldbond zal een vergelijking maken met de nummer vijf van de Aziatische titelstrijd die momenteel in Macau wordt gehouden.

Net als tegen Hongarije was Slowakije een maatje te klein voor Eric Pang en Dicky Palyama die in hun enkelspelen voldoende scherpte toonden om hun tegenstanders te verslaan. Ook Nick Fransman, die de dinsdag spelende Jordy Hilbink verving, liet zich van zijn beste kant zien. Hij versloeg Matej Hlicinan met 21-11 en 21-14. In de dubbelspelen hielden ook Ruud Bosch/Koen Ridder en Jorrit de Ruiter/Dave Khodabux de perfecte score vast.

Uitslagen

Vrouwen, Nederland – Hongarije 5-0. Judith Meulendijks – Orsolya Varga 21-4, 21-5; Patty Stolzenbach – Regina Zsófia Zsigmond 21-9, 21-13; Lotte Jonathans/Paulien van Dooremalen – Sára Fekete/Zsófia Horváth 21-14, 21-11; Soraya de Visch Eijbergen – Laura Sárosi 21-19, 21-19; Samantha Barning/Ilse Vaessen – Varga/Zsigmond 21-1, 21-8.

Mannen, Nederland – Slowakije 5-0. Eric Pang – Jarolim Vicen 21-12, 21-14; Dicky Palyama – Martin Kozar 21-16, 21-14; Nick Fransman – Matej Hlinican 21-11, 21-14; Ruud Bosch/Koen Ridder – Kozar/Vicen 21-9, 21-14; Jorrit de Ruiter/Dave Khodabux – Hlinican/Marian Smrek 21-8, 21-7.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.