Bijgewerkt: 29 maart 2023

Backhuijs expositie in het Broersepark

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb
11-06-2008

Dinsdagmiddag 10 juni 2008

Backhuijs Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Joep Backhuijs trekt een bootje van de Plantsoendienst met een medewerker naar het meertje in het Broersepark. Achter de boot loopt Stef Kreymborg, kunstenaar uit Amstelveen met haar hond Jaap en houdt alles in de gaten


Backhuijs Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het werk is klaar, het nieuwe kunstobject van Joep staat in het water, om door kunstliefhebbers bewonderd te worden tijdens de Atelierroute 2008


Backhuijs Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het kunstobject met de titel: Golden blocks (staal) past goed in de natuurlijke omgeving


Backhuijs Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Joep Backhuijs: Golden blocks


Joep Backhuijs

Joep Backhuijs (1946), Amstelveense kunstenaar, genoot een opleiding in de beeldende kunst aan de Rietveld Academie te Amsterdam. Als beeldhouwer beoefende hij verschillende stijlen waarin het figuratieve thema lange tijd de boventoon voerde. Mens en paard waren toen zijn belangrijkste inspiratiebronnen.

Wie zijn ontwikkeling heeft gevolgd, herinnert zich uit die periode het monumentale paard, samengesteld uit onderdelen van een gesloopte 2CV. Geleidelijk werd zijn vormgeving abstracter. Het figuratieve element maakte plaats voor  het geometrische dat met speelse vindingrijkheid in zijn plastieken wordt toegepast. De materialen, waarin de kunstenaar zijn werken uitvoert, zijn lindehout, brons, roestig ijzer en glas.

Zijn grote voorbeelden uit het voorbije verleden zijn Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Over de ontwikkeling van zijn werk zegt de kunstenaar: ‘Na jaren van experimenteren met verschillende stijlen begreep ik, dat ik een eigen stijl moest kiezen. Zo kwam ik tot de vierkanten, driehoeken, en cirkels die in elkaar verstrengeld of aan elkaar gekoppeld een drie-dimensionale eenheid vormen.

Elk van zijn plastieken die zowel binnen als buiten geplaatst kunnen worden, toont een spel van lijnen, vlakken en volumes. In de buitenruimte bieden zij in het wisselende zonlicht dat erop valt, verrassende effecten van de schaduwwerking’.


NB: Er komen nog twee kunstwerken van de kunstenaar ergens in het Broersepark te staan

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.